Antena 3 CNN Coronavirus Companiile pharma și statele bogate ar pune piedici vaccinării globale, pentru profit. Acuzațiile grave formulate de Amnesty International

Companiile pharma și statele bogate ar pune piedici vaccinării globale, pentru profit. Acuzațiile grave formulate de Amnesty International

Amnesty International a acuzat, vineri, țările bogate și companiile farmaceutice că au împiedicat "o vaccinare echitabilă", reclamată insistent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de alte instituții.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Companiile și statele potente financiar au ignorat apelurile la înlesnirea vaccinării pentru cel puțin 40% din populația statelor cu venituri medii şi mici în 2021, transmite EFE, citată de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Amnesty International a deplâns faptul că aceste guverne şi companii "s-au făcut că nu văd" solicitările OMS, de a dona suficiente vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare.

"Cu toate că la nivel mondial s-au produs circa 11 miliarde de doze de vaccin, doar 7% din populația țărilor cu venituri mici a primit o primă doză. De ce li se refuză țărilor mai sărace accesul la medicamente care salvează vieți, în timp ce bogații acaparează mormane de vaccinuri şi nu le folosesc?", a spus Agnes Callamard (foto), secretarul general al Amnesty International.

"A nu vaccina pe toată lumea, independent de locul în care trăiește, face ca întreaga populație mondială să fie vulnerabilă la noi variante", a continuat ea, adăugând că "singur formă de a rupe acest cerc vicios este de a garanta că toate persoanele au acces la vaccin".

Amnesty International: "Pfizer și Moderna au vândut prioritar în țările bogate"

Amnesty International amintește că, în iunie, grupul G7, al celor mai puternice state ale lumii, s-a angajat să trimită  în 2021 un miliard de doze către țările sărace, lucru care nu s-a întâmplat. 

Organizația mai denunță faptul că grupul american Pfizer "a afirmat în mod înșelător că vaccinul său va fi disponibil pentru orice pacient, țară şi comunitate care caută să îl obțină", însă, în realitate, "a dat marea majoritate a vaccinurilor sale" țărilor cu venituri mari şi sau care sunt aproape de acest statut.

Şi rivalul său, Moderna, a dat prioritate vânzărilor țărillor bogate, cu toate că a primit ajutoare de stat.

Amnesty reamintește că producători precum Moderna, Pfizer, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au refuzat suspendarea temporară a protecției proprietății intelectuale şi punerea la dispoziție, către alte companii, a tehnologiei vaccinurilor, pentru a favoriza "o creștere a producției globale".

"Dacă nu se iau acum măsuri radicale, COVID-19 va continua să facă ravagii în următorii ani. Întrebarea cheie este ce se va întâmpla dacă mari porțiuni din glob vor rămâne, în continuare, nevaccinate", a avertizat ea, a avertizat  Agnes Callamard.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs