Antena 3 CNN Actualitate Furnizori de energie electrică şi gaze naturale, amendaţi de ANPC pentru practici comerciale incorecte

Furnizori de energie electrică şi gaze naturale, amendaţi de ANPC pentru practici comerciale incorecte

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat furnizorii de energie electrică şi gaze naturale pentru majorarea tarifelor în timpul derulării contractelor, deși aceștia aveau prețuri fixe.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În urma unor controale efectuate în perioada 30 august - 28 septembrie la operatorii economici, furnizori de energie electrică și gaze naturale cu activitate de furnizare la clienții finali, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi și a dispus încetarea practicilor comerciale incorecte.

Controalele au vizat modul de respectare a prevederilor legale la prestarea serviciilor de furnizare a energiei electrice și furnizare a gazelor naturale, respectiv ofertele prezentate și concordanța între tarifele prezentate în oferte și tarifele la încheierea contractelor, eventuale practici comerciale incorecte la încheierea contractelor sau modificarea acestora în defavoarea consumatorilor, precum și existența unor clauze abuzive în contracte.

Astfel, ANPC a constatat că oferta la energie electrică Energy Go Online, care avea un preț de 239,95 de lei/MWh fără taxe duce la un preț final de 532,80 de lei, fără TVA, adică mai mult decât dublu.

Acest lucru vine din cauză că în prețul final apar și tarifele de transport, distribuție, taxele de cogenerare sau certificatele verzi.

„Chiar dacă informațiile sunt în fapt corecte, ele induc in eroare consumatorul şi îl determină să ia o decizie pe care nu ar fi luat-o raportat la preţul, modul de calcul al prețului, dar mai ales la existenta unui avantaj specific al prețului”, este constatarea inspectorilor ANPC, amenda în acest caz fiind de 10.000 de lei, notează news.ro.

ENGIE și E.ON, cei mai mari furnizori de gaze au fost amendați de către ANPC pentru majorarea tarifelor în timpul derulării contractelor, deși acestea avea prețuri fixe.

În cazul ENGIE s-a stabilit că nu a fost respectat termenul de notificare prevăzut în contract, în ceea ce privește expirarea perioadei contractuale, respectiv încheierea unui nou contract la alt tarif. ENGIE a primit în total trei amenzi, valoarea totală fiind de 150.000 de lei, iar ANPC i-a solicitat încetarea practicilor incorecte.

În cazul E.ON, instituția a constatat că a notificat o serie de consumatori cu privire la ofertele sale de gaze, iar apoi i-au facturat pe aceștia la prețurile respective, fără ca ei să își exprime acordul și fără să semneze contractele. ANPC a dispus încetarea practicilor, iar compania a primit trei amenzi, cu o valoare totală de 300.000 de lei.

Reprezentanții ANPC au fost prezenți miercuri în Parlament, la comisia de anchetă privind prețurile la energie.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania