Antena 3 CNN Externe Când ar urma să fie executați britanicii capturați și condamnați la moarte de separatiștii din Donbas | Reacția Londrei

Când ar urma să fie executați britanicii capturați și condamnați la moarte de separatiștii din Donbas | Reacția Londrei

Statele occidentale și guvernul de la Kiev au denunțat drept "falsă și contrară legilor războiului" procedura în urma căreia un tribunal din așa-numita Republică Populară Donețk i-a condamnat la moarte pe trei prizonieri străini care au luptat de partea forțelor de apărare ucrainene. 

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Saaudun Brahim au fost condamnați la moarte, joi seară, de instanța din teritoriul separatist, după ce au fost capturați de forțele ruse în urmă cu mai multe săptămâni.

Cei trei bărbați au fost găsiți vinovați de tentativă de răsturnare a puterii de stat prin violență, infracțiune pentru care legile din teritoriul separatist prevăd pedeapsa capitală.

Inculpații au fost, de asemenea, condamnați pentru terorism și pentru că ar fi "mercenari".

Tatăl lui Saaudun Brahim, Taher Saadoun, a declarat presei că fiul său nu este  mercenar și că deține cetățenia ucraineană.

Saadoun a fost student înainte ca institutul la care era înmatriculat să fie distrus în război.

El a fost ulterior recrutat în armata ucraineană ca traducător, potrivit tatălui său.

Condamnați să fie executați prin împușcare. Cu drept de apel

Familiile lui Aslin și Pinner au confirmat că cei doi combatanți erau de mult timp înrolați în armata ucraineană.

Ei ar fi locuit în Ucraina încă din 2018.

Agenția rusă de știri RIA Novosti a relatat că cei trei condamnați vor fi executați prin împușcare.

Ei au o lună de zile pentru a înainta recurs.

În imaginile următoare, transmise de RIA Novosti și difuzate de presa internațională, inculpații sunt izolați în spatele unui grilaj metalic, în tribunalul din teritoriul separatist.

Ministrul britanic de Externe "condamnă total" sentința iar premierul Johnson se declară "îngrijorat"

"Condamn în totalitate sentința pronunțată la adresa lui Aiden Aslin și a lui Shaun Pinner, ținuți prizonieri de intermediari ai Rusiei în estul Ucrainei.

Sunt prizonieri de război. Judecata lor a fost falsă și lipsită de orice legitimitate. Gândurile mele se îndreaptă către familiile lor. Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini", a scris pe Twitter ministrul britanic de Externe, Liz Truss.

"Marea Britanie este profund îngrijorată de condamnările la moarte pronunțate împotriva a doi britanici de către un tribunal al autorităților separatiste susținute de Rusia (...)", a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Oficialul a mai precizat că Londra va continua să colaboreze cu autoritățile ucrainene pentru a încerca să obțină eliberarea "oricărui cetățean britanic, prizonier de război, care a servit în Forțele armate ucrainene".

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor