Antena 3 CNN Externe Capitala Siriei, la un pas de colaps. Milioane de oameni sunt în pericol

Capitala Siriei, la un pas de colaps. Milioane de oameni sunt în pericol

Aproximativ 4 milioane de persoane care locuiesc la Damasc se confruntă cu lipsa apei începând din data de 22 decembrie, ca urmare a luptelor ce se desfăşoară în zona Wadi Barada, de unde este aprovizionată cu apă cea mai mare parte a capitalei siriene, a avertizat marţi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenţei Umanitare (OCHA), citat de agenţia Xinhua. 
    
"Suntem foarte preocupaţi de acest lucru din cauza lipsei actuale de apă, dar de asemenea a riscului de boli şi de sănătate asociat cu o astfel de lipsă de apă", a declarat purtătorul de cuvânt al OCHA Jens Laerke presei la Geneva. 
    
"Am primit rapoarte care indică faptul că autorităţile au activat planuri de urgenţă pentru a produce circa 30% din nevoile zilnice ale oamenilor pentru a furniza apă pe bază de rotaţie şi a satisface cerinţele minime ale oraşului Damasc", a adăugat el. 
    
Potrivit OCHA, camioane sunt de asemenea folosite pentru a transporta apă pentru şcoli, spitale, brutării şi în unele cartiere ale capitalei siriene. 
    
Ca parte a răspunsului său legat de apă, canalizare şi igienă în Siria, ONU a reabilitat şi echipat o serie de puţuri în şi în jurul Damascului, care acoperă aproximativ o treime din nevoile zilnice ale oraşului. 
    
În paralel, ONU a furnizat combustibil şi generatoare pentru a creşte capacitatea de pompare a apei, a finanţat lucrări de reparaţii şi a efectuat transporturi de apă la circa 50 de şcoli prioritare şi în unele zone din partea rurală a Damascului. 

"Vom continua să facem apel la toate părţile implicate în conflict să nu vizeze infrastructura de apă din cauza consecinţelor serioase pe care le-ar avea", a conchis Laerke.

Sursă: Agerpres
Subiecte în articol: Siria Damasc apa criza
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște