Antena 3 CNN Externe Casa Albă impune sancțiuni companiei de conducte Nord Stream 2 și CEO-ului acesteia

Casa Albă impune sancțiuni companiei de conducte Nord Stream 2 și CEO-ului acesteia

Administrația Biden va permite sancțiuni împotriva companiei ruse care a construit controversatul gazoduct Nord Stream 2 din Rusia către Germania, au declarat două surse miercuri, la o zi după ce Germania a blocat certificarea conductei din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

de Alexandra Ionescu    |   

Președintele Joe Biden este de așteptat să anunțe sancțiunile miercuri împotriva companiei Nord Stream 2 AG și a directorului său executiv german, Matthias Warnig, au declarat două surse .

Mișcarea ar inversa decizia lui Biden de anul trecut de a renunța la sancțiunile împotriva companiei și a șefului acesteia, o mișcare care i-a înfuriat pe unii republicani, inclusiv pe senatorul Ted Cruz din Texas, care a spus că arată slăbiciune față de Rusia.

Conducta de 11 miliarde de dolari, care ar dubla livrările de gaz rusești din Germania, aștepta o autorizație pentru a începe operațiunile. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat anterior că guvernul său va suspenda aprobarea conductei având în vedere incursiunile Rusiei în Ucraina.

Departamentul de Stat, inclusiv consilierul principal pentru securitatea energetică globală, Amos Hochstein, a lucrat în culise pentru a convinge Germania să anunţe că va suspenda aprobarea, a declarat un oficial al administraţiei. 

„Președintele Biden a luat decizia corectă astăzi. Permiterea accesului online Nord Stream 2 al lui Putin ar fi creat crize de securitate multiple, în cascadă și acute pentru Statele Unite și aliații noștri europeni pentru generațiile viitoare”, a spus Cruz într-un comunicat de presă, potrivit Politico.

„Anunțul de astăzi este esențial pentru prevenirea unor astfel de scenarii.”

Decizia Casei Albe a fost raportată pentru prima dată de CNN.

Sancțiunile vin în momentul în care Casa Albă avertizează că Rusia ar putea ataca Kievul în zilele următoare. Miercuri, Ucraina a fost bombardată cu atacuri cibernetice, iar premierul leton a declarat că Rusia a mutat trupe și tancuri în estul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze. Directorul adjunct al Consiliului Economic Național, Daleep Singh, a declarat marți că Casa Albă s-a coordonat cu guvernul Germaniei și că Nord Stream 2 „nu va deveni operațional”.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor