Antena 3 CNN Actualitate CEDO respinge sesizarea lui Liviu Dragnea în dosarul de fraudă electorală

CEDO respinge sesizarea lui Liviu Dragnea în dosarul de fraudă electorală

Sesizarea fostului lider social - democrat în dosarul de fraudă electorală a fost respinsă de CEDO. Cunoscut drept ”Dosarul referendumului”, acesta i-a adus lui Liviu Dragnea o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

de Cerasela Stafie    |   

Politicianul a făcut plângere la CEDO în anul 2017. Acesta a acuzat că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil.

Tot atunci, fostul lider PSD a depus o contestație la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României împotriva deciziei definitive, pronunțată în 2016, în care era condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, fiind respinsă.

Liviu Dragnea a cerut anularea pedepsei, susținând în faţa ÎCCJ că doi dintre cei cinci judecători care pronunţaseră respectiva sentinţă nu au semnat decizia şi s-au pensionat înainte de "clarificarea" motivaţiei acesteia, potrivit unui comunicat CEDO, scrie AFP, citat de Agerpres.

În schimb, CEDO amintește că în locul celor doi judecători, cel care a semenat hotârârea a fost chiar preşedintele Înaltei Curţi, "în conformitate cu codul de procedură penală".

Cererea fostului viceprim-ministru al României a fost respinsă de judecătorii CEDO, considerând că este incompatibilă cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil) pe care îl invocase.

”Înalta Curte din România nu s-a pronunţat în fapt asupra justeţei 'acuzaţiei în materie penală', ci doar a reţinut că motivul invocat de dl Dragnea pentru a contesta aplicarea condamnării sale nu a fost "de natură să împiedice executarea sentinţei definitive", au motivat judecătorii europeni.

 Liviu Dragnea, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat în anul 2019, într-un alt dosar, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, fiind eliberat în luna iulie a acestui an.

Totodată, acesta este vizat de alte două anchete, fiind inculpat pentru corupţie după cumpărarea unei invitaţii la ceremonia de învestire a preşedintelui american Donald Trump, în ianuarie 2017, procurorii evocând "foloase necuvenite" estimate la 380.000 de dolari.  În celălalt caz, el este suspectat de deturnare de fonduri europene.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări