Antena 3 CNN Externe China, lovitură pe orbită. Ce urmează să facă până la finele acestui an

China, lovitură pe orbită. Ce urmează să facă până la finele acestui an

China a lansat, duminică, un al doilea modul dintre cele trei segmente ale stației sale spațiale permanente.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Este una dintre ultimele misiuni necesare pentru finalizarea avanpostului orbital, operațiune planificată să se încheie până la sfârșitul acestui an, informează presa internațională.

Postul public de televiziune CCTV a transmis în direct lansarea modulului-laborator Wentian, cu o greutate de 23 de tone, transportat în spațiu de cea mai puternică rachetă a Chinei, Long March 5B.

Lansarea a avut loc în cursul dimineții, la centrul spațial de lansare Wenchang, situat pe insula sudică Hainan.

Modulul Wentian s-a separat de rachetă după circa 10 minute de la lansare iar operațiunea "a fost un succes total", a relatat CCTV.

China și-a planificat să-și facă stație spațială permanentă cu doar 11 lansări pe orbită

China a demarat construcția stației spatiale în aprilie 2021, odată cu lansarea modulului Tianhe, unde se află spațiile de locuit pentru astronauții.

Trimis duminică pe orbită, modulul-laborator Wentian, cu o lungime de 17,9 metri, va fi locul unde astronauții vor putea desfășura experimente științifice.

Wentian dispune de o cabină etanșa, care urmează să fie principalul punct de ieșire-intrare pentru activitățile extravehiculare, după ce stația va fi finalizată.

Va servi, totodată, drept spațiu temporar de cazare pentru astronauți în timpul rotirii echipajului pe avanpostul orbital, care a fost proiectat pentru găzduirea pe termen lung a doar trei oameni.

Finalizarea stației spațiale chineze va marca 10 ani de când Xi Jinping conduce Partidul Comunist Chinez

Un alt modul-laborator, Mengtian, conceput tot pentru experimente științifice, încă nu a fost lansat.

Mengtian urmează să fie satelizat în octombrie şi, asemenea modului Wentian, va fi atașat la Tianhe, formând o structură sub forma literei ''T''.

Chinezii și-au bugetat în total, pentru construcția stației lor spațiale, 11 misiuni cu și fără echipaj uman.

La bordul stației spațiale chineze se află în prezent comandantul misiunii Shenzhou-14, Chen Dong, precum și colegii Liu Yang şi Cai Xuzhe.

Aceștia urmează să revină pe Terra în decembrie.

Finalizarea structurii, a cărei masă reprezintă doar a cincea parte din cea a Stației Spațiale Internaționale (ISS), este menită să marcheze cei zece ani de când președintele Xi Jinping se află la conducerea Partidului Comunist din China.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Noi dezvăluiri bombă ale văduvei celui ucis de fii vrăjitoarei Sidonia