Antena 3 CNN Actualitate Cine este Șerban Cantacuzino, românul al cărui nume a fost scris pe o armă de atacatorul din Noua Zeelandă

Cine este Șerban Cantacuzino, românul al cărui nume a fost scris pe o armă de atacatorul din Noua Zeelandă

ȘERBAN CANTACUZINO. Atacatorul din Noua Zeelandă a scris numele unui român pe unul dintre încărcătoarele puștii de asalt pe care a folosit-o în atacurile de la moschei.

Alături de alte figuri istorice și extremiști anti-musulmani, a fost scris numele domnitorului Șerban Cantacuzino.

Citește și: Atac terorist în Noua Zeelandă. Atacatorul a scris numele unui român pe una dintre arme

Șerban Cantacuzino (n. 1640 – d. 1688) a domnit în Țara Românească timp de un deceniu, între 1678 – 1688.

Deși Șerban Cantacuzino a fost, oficial, vasalul Imperiului Otoman, intențiile sale erau îndreptate către o politică independentă și antiotomană, intenționând chiar să alunge turcii din Europa.

A participat alături de armata otomană la asediul Vienei, acolo unde, potrivit lui Neagu Djuvara armata Țării Românești a tras cu ghiulele de tun umplute cu paie, pentru a nu provoca pagube însemnate.

Este cel care a introdus porumbul în Muntenia.

Fiind un mare iubitor de cultură și de carte, el a susținut înființarea mai multor tipografii. „Biblia de la București” a fost tipărită (în limba română), în 1688, cu sprijinul său. Pe de altă parte, a fost ctitor pentru Mănăstirea Cotroceni.

A murit subit, iar moartea sa este învăluită în mister. Se spune că sfârșitul i s-a tras tocmai de la intențiile sale antiotomane. La tron i-a urmat Constantin Brâncoveanu.

Subiecte în articol: atac Noua Zeelanda
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept