Antena 3 CNN Actualitate Locale Ciugud, prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban

Ciugud, prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban

Pentru început, CIUGUbanii vor fi folosiți pentru a recompensa copiii care reciclează deșeurile.

de Dorin Galdău    |   

Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului "Smart Village", este prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban. 

Astfel, cei care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu vor primi moneda neimaintâlnită.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu reciclate, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea apoi fi folosite în comunitate. 

Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel. Acesta a fost numit "Verzulică – roboțelul reciclator", iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali pe care copiii îi vor putea folosi pentru activități educaționale sau extrașcolare.

Moneda va fi folosită în primă fază pentru a recompensa cetățenii, în special copiii

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii vor putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești.

De asemenea, echipa Primăriei Ciugud lucrează și la etapa a treia a proiectului prin care cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru reduceri de taxe și impozite.

Ciugud, o comună din inima Transilvaniei

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Comunitatea a demontrat că este "CiuGOOD to be true"

Situată în judeţul Alba, comuna Ciugud are şase sate, iar locuitorii comunei Ciugud au fost bine informaţi în privinţa campaniei de vaccinare.

"Oamenii au fost vaccinați prin intermediul a două evenimente inedite: "Vaccinare la poarta ta" și "Șezătoare pentru vaccinare".

Acțiunile au avut ca scop conștientizarea vaccinării din zona rurală prin oferirea posibilității cetățenilor de a se vaccina în propria gospodărie sau în puncte temporare amenajate cât mai aproape de casele lor.

Campania a fost derulată de autoritățile publice locale în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba, care a asigurat dozele de vaccin și o parte din personalul medical, echipele de vaccinare fiind suplimentate cu medicii și asistenții de familie din comuna Ciugud.

Prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, a mulțumit tuturor celor implicați în acest efort comun de revenire la normalitate, urmând să susțină toate evenimentele dedicate vaccinării împotriva COVID-19.

"Vaccinare la poarta ta" și "Șezătoare pentru vaccinare" sunt două acțiuni prin care am încercat să aducem vaccinarea cât mai aproape de cetățenii Comunei Ciugud. Ne bucură deschiderea de care s-au bucurat în rândul cetățenilor noștri aceste acțiuni pilot și sperăm să existe cât mai multe inițiative de acest fel, care să stimuleze vaccinarea în mediul rural", se arată în postarea de pe Facebook a Primăriei comunei Ciugud.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept