Antena 3 CNN Economic Consiliul Concurenţei face anchetă, după scumpirile la carburanţi: "S-a venit cu o reducere de 0,50 lei pe litru, noi cerusem 2,5 lei"

Consiliul Concurenţei face anchetă, după scumpirile la carburanţi: "S-a venit cu o reducere de 0,50 lei pe litru, noi cerusem 2,5 lei"

Preţurile carburanţilor au scăpat total de sub control în ultimul an. Benzina şi motorina s-au scumpit cu peste 3 lei pe litru, aşa că românii plătesc acum pentru un plin cu câteva zeci de lei mai mult faţă de anul trecut.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Consiliul Concurenţei face acum o anchetă. Deja alte state din Uniunea Europeană au plafonat preţurile la pompă, au scăzut anumite taxe sau acordă vouchere şoferilor. 

La noi, toate promisiunile au rămas la nivel de discuţie. 

În Capitală, motorina standard se apropie de 9 lei pe litru

În Capitală, motorina standard se apropie de 9 lei pe litru. Mai exact, preţul maxim este de 8,78 de lei. 

Faţă de anul trecut, atât benzina cât şi motorina s-au scumpit cu peste 3 lei pe litru. În acest context, statul urmează să subvenţioneze transportul de marfă şi de persoane, cu 50 de bani pe litru. 

"Preţurile sunt extrem de mari în acest moment. Am văzut că s-a venit cu o reducere de 50 de bani pe litru, ceea ce nu e îndeajuns şi nu e conform cu realitatea, pentru că la un preţ de 8,5 sau 8,7 lei pe litru, 50 de bani nu reprezintă mare lucru.

Noi cerusem 50 de euro cenţi, ceea ce ar fi înseamnat 2,5 lei", spune Florin  Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 300 milioane lei, cu posibilitatea suplimentării. De aceasta măsură ar urma să beneficieze 3.000 de transportatori. 

"Piaţa de transport are nevoie de orice măsură care să compenseze chiar şi parţial creşterea costurilor care le influenţează activitatea în mod direct. 

Un drum Bucureşti-Timişoara, dus-întors, cu motorină, costă cu 300 de lei mai mult ca anul trecut

Sigur că e puţin în raport cu ceea s-a întâmplat din perspectiva preţurilor la carburanţi, dar tot este ceva", spune Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei operatorilor români de transport (FORT).

Guvernul nu a făcut însă nimic pentru populaţie. Alte state s-au mobilizat mai rapid. De exemplu, Ungaria a ales să plafoneze preţul la pompă, în Germania s-a introdus o reducere temporară a taxei pe carburanţi, în timp ce în Portugalia există un program de acordare de vouchere în valoare de până la 20 de euro per beneficiar. 

Un drum Bucureşti-Timişoara, dus-întors, făcut cu o maşină pe motorină, costă în medie cu circa 300 de lei mai mult faţă de anul trecut.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor