Antena 3 CNN Actualitate Patru morţi şi 100 de muzicieni infectați cu Covid-19, după un concert la Amsterdam

Patru morţi şi 100 de muzicieni infectați cu Covid-19, după un concert la Amsterdam

Mai mult de 100 dintre cei 130 de membri ai unui cor s-au îmbolnăvit de coronavirus, la începutul lunii martie, la celebra Concertgebouw din Amsterdam. Unul dintre muzicieni şi trei apropiaţi de-ai săi au murit. În jur de 1.000 de spectatori au asistat în acea seară la concertul Amsterdam Gemengd Koor, dar nu au fost contaminaţi.

La 8 martie, corul mixt Amsterdam Gemengd Koor a susţinut una dintre ultimele sale reprezentaţii din Regatul Ţărilor de Jos. Acompaniaţi de Holland Orchestra Combination, 130 de corişti s-au prezentat pe scena de la Concertgebouw, prestigioasa sală olandeză pentru a cânta "St John Passion", de Johann Sebastian Bach.

Potrivit ziarului olandez Trouw, 102 dintre cei 130 de membri ai coralei s-au îmbolnăvit după reprezentaţie. Unii au fost internaţi la Terapie intensivă, iar şeful de orchestră, Paul Valk, a avut simptome severe. Membrii ansamblului au vârste de peste 50 de ani; cântăreţul care a decedat avea 78 de ani. Unii dintre muzicieni au încearcat să alerteze Serviciul de sănătate publică olandez (GGD), cerând să fie testaţi. Doar unul dintre membri a avut acces la test. În prezent, cântăreţii reproşează Serviciului de sănătate că nu a luat măsurile necesare la timp. 

Cinci zile mai târziu, sălile de spectacole din ţară au fost închise. O decizie care a venit prea târziu pentru ansamblul vocal, care acuza după acel concert moartea unuia dintre cântăreţi şi a trei apropiaţi ai coralei, toţi contaminaţi cu Covid-19. 

La acel moment, strategia autorităţilor olandeze se baza pe creșterea imunității de grup ca soluţie pentru pandemie, astfel că nu fuseseră luate alte măsuri.

 

Subiecte în articol: cor Olanda coronavirus
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Noua fabrică din România care se deschide după Paște