Antena 3 CNN Externe Criză politică în Ucraina. Prooccidentalii au pierdut majoritatea parlamentară

Criză politică în Ucraina. Prooccidentalii au pierdut majoritatea parlamentară

Coaliția prooccidentală ucraineană condusă de prim-ministrul Arseni Iațeniuk a pierdut joi majoritatea în Parlament după ce partidul Samopomici a anunțat că se retrage, relatează Agerpres.

Decizia a fost anunțată de Oleh Bereziuk, unul dintre liderii Samopomici, și se produce la o zi după ce un alt partid, condus de fostul premier Iulia Timoșenko, a părăsit coaliția.

Partidul Samopomici consideră că este 'imposibil să mai rămână într-o uniune politică care a participat la o lovitură de stat a oligarhilor în parlament', a afirmat Bereziuk într-o declarație publică, care va duce la retragerea celor 26 de deputați ai formațiunii din coaliția prooccidentală.

Guvernul ucrainean a supraviețuit unui vot de neîncredere în parlament marți, dar mulți critici susțin că acest lucru s-a întâmplat pentru că parlamentarii susținuți de unii oameni de afaceri influenți au plecat din parlament fără a vota, ceea ce a schimbat soarta moțiunii de cenzură.

Progresele lente ale Kievului în aplicarea de reforme a provocat nemulțumirea populației ucrainene și a dus la întârzierea deblocării sumei de 40 de miliarde de dolari de la FMI.

Arseni Iațeniuk, care a declarat că este în discuții cu alte grupuri politice pentru a se alătura coaliției, a făcut un apel la unitate în rândul membrilor rămași.

'Fac apel la președinte și la facțiunea sa, la toate puterile democratice sănătoase, să înceapă o nouă pagină', a spus el într-o ședință de guvern după anunțul partidului Samopomici.

Atragerea de noi aliați l-ar putea ajuta pe Iațeniuk să evite perspectiva unor noi alegeri, dar ar putea avea dificultăți în a reuși să treacă reforme critice din cauza opoziției față de guvernul său chiar în interiorul facțiunii președintelui din coaliție, comentează Reuters.

Subiecte în articol: Ucraina parlament criza politica
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște