Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum a fost „privatizat” un important lac din vestul țării. De la Casa Albă construită pentru Ceauşescu, la zona exclusivistă a afaceriştilor bogaţi

Cum a fost „privatizat” un important lac din vestul țării. De la Casa Albă construită pentru Ceauşescu, la zona exclusivistă a afaceriştilor bogaţi

Malurile unuia dintre cele mai frumoase lacuri de acumulare din vestul ţării au fost „confiscate” de privaţi. Pe marginea Lacului Cinciş din vecinătatea Hunedoarei, oamenii de afaceri din zonă şi-au ridicat zeci de vile şi pensiuni şi-au amenajat pontoane şi piscine, spre nemulţumirea turiştilor nostalgici după anii în care nu existau astfel de construcţii în zonă, scrie adevarul.ro.

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic din Hunedoara. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare,  a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Autorităţile comuniste au permis însă construirea doar a câtorva clădiri în apropiere de apă.

Cea mai celebră dintre ele „Casa Albă”, este un complex de agrement al fostului combinat din Hunedoara, care cuprindea o vilă construită special pentru nomenclatura comunistă şi pentru a fi folosită, la nevoie, de Nicolae Ceauşescu. Un alt camping cu cabane de lemn aparţinea ICSH-ului (Întreprinderea de Construcţii din Hunedoara), al doilea mare angajator din Hunedoara anilor de comunism. În afara celor două zone de agrement, înainte de 1989 pe malul Lacului Cinciş a mai fost construit un motel.

Vezi aici imagini de la lacul Cinciș.
 

Subiecte în articol: apa
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate