Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum a vrut Ceaușescu să "fure" imnul național al Albaniei. A fost scandal în toată regula

Cum a vrut Ceaușescu să "fure" imnul național al Albaniei. A fost scandal în toată regula

Pe lângă creațiile sale muzicale impresionante, Ciprian Porumbescu a compus un cântec patriotic ce avea să devină, peste ani, subiect de scandal între liderii comuniști ai României și Albaniei.

Poezia lui Andrei Bîrseanu „Pe-al nostru steag e scris unire” se potrivea perfect cu notele lui Porumbescu, iar în scurt timp cântecul avea să devină un adevărat imn pentru români, scrie A1.ro.

Ciudat însă, pe la începurile secolului, Aleksander Stavre, un poet albanez aciuat prin părțile Dobrogei publică o poezie în care milita pentru independența țării sale natale. Betimi mi flamur („Jurământul steagului”), poemul publicat într-o revistă a albanezilor din Bulgaria a avut un succes uriaș în rândul patrioților de acasă, încât a devenit un fel de îndemn național pentru independență și libertate.

Când Albania a scăpat de jugul otoman, liderii statului au început să caute un imn care să-i reprezinte. Așa că au apelat Victor Eftimiu, un dramaturg de origine aromână, care le-a oferit soluția perfectă: cântecul lui Porumbescu și versurile lui Stavre! Ideea a fost îmbrățișată de guvernul de la Tirana și astfel „Pe-al nostru steag e scri unire” a devenit cântecul de căpătâi al albanezilor de pretutindeni.

După decenii bune de la independența Albaniei, Nicolae Ceaușescu a avut o întrevedere destul de agitată cu Enver Hodja, părintele statului albanez modern. Subiectul: imnul. Liderul de la București dorea cu tot dinadinsul să-l facă pe omologul său să renunțe la cântecul-emblemă al țării sale, Ceaușescu intenționând să transforme „Pe-al nostru steag e scris Unire” în imn național al României. Presiunile președintelui nostru au rămas fără rezultat, iar singura variantă a fost aceea de a alege un alt cântec patriotic pentru națiunea română. Culmea, soluția aleasă a fost o nouă melodie compusă de Ciprian Porumbescu „Trei culori”.

Astfel, o bună bucată de vreme, Porumbescu a fost singurul muzician  care compusese muzica a doua imnuri nationale: „Hymni i Flamurit” (Pe-al nostru steag…) imnul ALBANIEI și al României „Trei culori cunosc pe lume”.

Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai