Antena 3 CNN Politică De ce vor PNL și USR alegeri locale neapărat în două tururi. Miza schimbării și cine are de pierdut

De ce vor PNL și USR alegeri locale neapărat în două tururi. Miza schimbării și cine are de pierdut

Cu un guvern Dăncilă prăbușit și cu un PSD în derivă, Opoziția se pregătește să preia guvernarea într-o formulă cu PNL pe post de primă vioară. USR pune condiții pentru susținerea unui guvern minoritar liberal, iar una dintre cele mai importante este modificarea legislației alegerilor locale și trecerea la un scrutin cu două tururi pentru desemnarea primarilor. Liberalii nu resping variantă, mai ales că îi ajută. 

Miza schimbării e uriașă pentru cele două partide din Opoziție. O explică pentru antena3.ro, sociologul Cătălin Stoica, de la Facultatea de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA): "Pentru că în primul rând ei spun că cine câștigă alegerile cu cele mai multe voturi într-un singur tur este foarte probabil să nu ia nicidecum peste 50% dintre voturile celor care se prezintă la urne, ci el poate câștiga și cu 30%. Poți avea mai mulți candidați cu programe apropiate, dacă învingătorul ia totul, există posibilitatea ca opțiunile politice ale acestora să nu fie reprezentate.

Un al doilea motiv pentru care USR și PNL vor primari aleși în două tururi este acela că de regulă, actualul sistem, cu un singur, tur îi avantajează pe cei aflați deja în funcție. Nu întotdeauna însă.

De pierdut din trecerea la sistemul cu două tururi ar avea desigur, primarii PSD. UDMR nu prea, pentru că se presupune că primarii Uniunii sunt aleși oricum în zone cu populație majoritar maghiară. Din acest punct de vedere, Bucureștiul a fost mereu o miză importantă, având în vedere dimensiunea lui, fondurile pe care le are la dispoziție.

Există și viziunea potrivit căreia victoria din București, dacă se schimbă primarii, ar fi un semnal pemntru alegerile parlamentare. Ceea ce nu e mereu adevărat, dar există această credință.

Dacă legea nu se va schimba, doamna Gabriela Firea va avea o șansă extrem de importantă să rămână primar general al Capitalei pentru încă un mandat, dacă va putea să mobilezeze un electoral disciplinat la vot, a declarat pentru Antena3.ro, Cătălin Stoica.

Subiecte în articol: alegeri locale PNL USR Dan Barna
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor