Călătorii pasionați de cafea își trec adesea pe lista destinațiilor de vis orașe precum Viena sau Melbourne – dar ce-ar fi să ia în calcul și Finlanda, scrie Euronews. Capitala Helsinki își construiește discret un nou renume: orașul cu cea mai vibrantă cultură a cafelei din Europa. De la cafenele cochete la ateliere artizanale de prăjit boabe de cafea, capitala Finlandei invită călătorii să descopere o lume unde fiecare ceașcă spune o poveste despre pasiune și cum să redefinești o afacere.
Această națiune nordică găzduiește unii dintre cei mai împătimiți consumatori de cafea din lume, iar acum Helsinki își construiește renumele de nouă capitală a cafelei.
O cultură a cafelei tot mai diversificată a înflorit în capitala finlandeză în ultimii zece ani, odată cu apariția atelierelor artizanale de prăjit boabe de cafea și a numeroaselor cafenele moderne.
Pentru finlandezi, cafeaua este mult mai mult decât o băutură care încălzește și energizează – este un liant social și o cultură în plină expansiune. De mult timp, Finlanda deține recordul mondial pentru consumul de cafea, locuitorii săi bând în medie patru cești pe zi.
Timp de decenii, această pasiune a fost centrată în jurul cafelei de filtru cu prăjire ușoară, servită neagră și preparată, de obicei, în cantități mari. Însă în ultimii ani, atelierele de prăjit cafea și cafenelele au devenit tot mai inovatoare.
Unde poți savura cea mai bună cafea în Helsinki
Ekberg, cea mai veche cafenea (fondată în 1852), Fazer Café, Strindberg și Café Engel își păstrează farmecul și sunt încă foarte apreciate pentru atmosfera și istoria lor unică.
Café Engel a împlinit 36 de ani în aprilie și a devenit o instituție în Helsinki.
„Ne bucurăm să vedem că Engel atrage persoane de toate vârstele – uneori chiar patru generații odată,” spune proprietarul, Harri Sjöberg. „Produsele noastre preferate rămân mic-dejunurile servite toată ziua”
În ultimii ani, au apărut în întreaga țară ateliere de prăjit boabe de cafea și cafenele unde turiștii pot savura cafele ecologice.
De la deschiderea sa în 2007, Svante Hampf, fondatorul Kaffa Roastery din Helsinki, a fost martorul evoluției acestui fenomen în oraș. „Prețul nu mai definește valoarea cafelei – consumatorii apreciază acum transparența și sustenabilitatea,” afirmă el. „Din fericire, calitatea și sustenabilitatea merg adesea mână în mână. Când cafeaua este de calitate superioară, lanțul său de producție este adesea construit pe baze durabile.”
Cafenele precum Päiväkahvibaari, La Torrefazione și Rams Roasters au devenit puncte de atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
Good Life Coffee a fost desemnat cel mai bun atelier de prăjit boabe de cafea și acum furnizează cafea unor dintre cele mai populare locații din Helsinki, precum Sävy din cartierul Kallio, renumit pentru pereții săi de cărămidă, mobilierul vintage și candelabrele elegante.
Cofondatorul Lauri Pipinen afirmă că misiunea lor este să ofere o alternativă la cafeaua convențională. „Ne propunem să evidențiem mai clar originea cafelei – de unde provine și cine o cultivă. Cafeaua este adânc înrădăcinată în cultura noastră, dar încă sunt mulți oameni care cunosc puține lucruri despre ea,” explică el.