Antena 3 CNN Actualitate Fostul șef al CCR: 'Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici'

Fostul șef al CCR: 'Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici'

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, beneficiar de pensie de serviciu, susține că impozitarea acestora încalcă Constituția, care vorbește despre "justa așezare a sarcinilor fiscale". El a precizat că „nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici”.

„Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituţiei. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, şi atunci cum poţi justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%? Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituţie vorbeşte despre justa aşezare a sarcinilor fiscale”, a declarat Augustin Zegrean pentru HotNews.

Fostul preşedinte al CCR avertizează că pensiile mici nu vor creşte prin impozitarea pensiilor mari și susține că s-a creat o atmosferă de învrăjbire a celor cu pensii mici împotriva celor cu pensii de serviciu.

"Prin tăierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru că aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Național de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalți. Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici.”, a mai spus Zegrean.

”În niciun caz această lege nu este constituțională, pentru că oamenii trebuie tratați egal în fața legii. Și pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi", a afirmat fostul președinte al CCR.

Zegrean s-a arătat nemulțumit de faptul că în România ”există chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentară a acestora nu vorbește nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie stârpiți".

Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor a trecut, miercuri, de camera decizională și în cinci zile va ajunge la Cotroceni, pe masa președintelui pentru a fi promulgat. Cel mai probabil, legea va fi contestată la Curtea Constituțională.

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, “pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Subiecte în articol: pensii CCR Augustin Zegrean
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are