Antena 3 CNN Externe Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat miercuri mai multor țări că vând la prețuri foarte ridicate gazele menită să le înlocuiască pe cele din Rusia.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

"Anumite țări, chiar prietene, au adesea prețuri astronomice. Asta creează o problemă", a declarat Habeck (foto) într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung".

Ministrul a precizat cerut Comisiei Europene să "discute" cu statele respective, notează AFP.

Sursa citată menționează că Robert Habeck s-a referit în primul rând la furnizorii americani, în contextul în care ponderea gazului natural lichefiat (GNL) provenind SUA în importurile europene a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.

La începutul lui septembrie, Rusia a sistat livrările de gaze naturale în Germania, după ce anterior a redus semnificativ volumele livrate acestei țări, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia din Ucraina.

Înainte de război, gazul rusesc reprezenta 55% din importurile germane de acest tip.

SUA, furnizorul de avarie după pentru statele europene, după ce rușii au tăiat gazul

Drept urmare, Berlinul a fost nevoit să își diversifice furnizorii și a crescut considerabil volumul achizițiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe.

La fel au procedat și alte țări europene, orientându-se în special către Statele Unite,

Ministrul german citat de AFP a mai estimat că UE trebuie "să orchestreze un comportament de achiziții inteligent și sincronizat (...) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora".

Berlinul a anunțat săptămâna trecută un plan de asistență în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaze, atât pentru populație, cât și pentru economia germană.

Inițiativa a fost criticată de alte țări europene, în special de Franța și Italia, care au acuzat Germania că acționează individual.

Subiecte în articol: Robert Habeck gaz SUA Rusia
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani