Antena 3 CNN Externe Grecia începe să-i amendeze pe cetăţenii de peste 60 de ani nevaccinaţi

Grecia începe să-i amendeze pe cetăţenii de peste 60 de ani nevaccinaţi

Grecii cu vârste de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat încă vor primi o amendă lunară de 100 de euro.

de Alexandra Ionescu    |   

Totuşi, guvernul grec a exclus scenariul extinderii vaccinării obligatorii la alte categorii de vârstă. De la anunţarea amenzilor, 90% dintre cetăţenii de peste 60 de ani s-au vaccinat ori s-au programat pentru vaccinare.

Grecia a impus luni un mandat de vaccinare pentru persoanele de peste 60 de ani, deoarece acoperirea rămâne sub media Uniunii Europene și o creștere recentă a infecțiilor a susținut presiunea asupra spitalelor.

Persoanele în vârstă care nu se vaccinează vor fi sancționate, începând de la o amendă de 50 de euro în ianuarie și urmată de o amendă lunară de 100 de euro după aceea.

Aproximativ două treimi din populația de 10,7 milioane a Greciei este în prezent complet vaccinată – media UE este puțin peste 70%. Rata deceselor și a spitalizărilor zilnice a crescut în urma răspândirii recente a variantei Omicron.

Ministrul Sănătății, Thanos Plevris, a declarat că amenzile vor fi colectate prin intermediul biroului fiscal, banii care vor fi folosiți pentru a ajuta la finanțarea spitalelor de stat.

„Factorul de vârstă este important datorită impactului său asupra serviciului public de sănătate”, a declarat Plevris, duminică, la televiziunea privată Open TV.

Noile infecții au crescut brusc la începutul lunii ianuarie și s-au diminuat în ultima săptămână, potrivit ABC News.

Mandatul pentru cei peste 60 de ani a fost anunțat la sfârșitul lunii decembrie și, potrivit datelor guvernamentale, aproximativ 41,5% dintre cele 530.000 de persoane vizate de măsură sunt acum complet vaccinate.

Grecia are a șaptea cea mai în vârstă populație din lume, măsurată prin ponderea rezidenților cu vârsta de 65 de ani și peste, potrivit Biroului de referință al populației din SUA.

Subiecte în articol: Grecia vaccinare amenzi COVID-19
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi