Antena 3 CNN Actualitate Guvernul renunță la proiectul ordonanței de salarizare. Suciu: Discuțiile vor începe pe alte baze, ”cu sau fără doamna Costea”

Guvernul renunță la proiectul ordonanței de salarizare. Suciu: Discuțiile vor începe pe alte baze, ”cu sau fără doamna Costea”

de M.Z.    |   

UPDATE 17.30 - Discuțiile legate de salarizarea bugetarilor vor începe pe alte baze, cu sau fără ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit agerpres.ro.

Întrebat dacă premierul Dacian Cioloș i-a cerut explicații ministrului Muncii cu privire la faptul că aceasta a avertizat că își dă demisia dacă proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea în sectorul public va fi inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, Dan Suciu a confirmat. "Da, vă confirm, i-a cerut toate explicațiile respective", a spus Suciu.

El a precizat că premierul va anunța o decizie în acest caz. "Când va fi o decizie, va fi anunțată. Dar va anunța o decizie", a explicat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că nu știe să se fi depus vreo demisie formală a ministrului Muncii la Cabinetul premierului. 

"Nu știu de un act formal, ca atare, (...) care să presupună un răspuns tranșant. (. ..) În zilele imediat următoare vor urma mai multe clarificări și cred că subiectul care ne interesează pe toți și anume continuarea discuțiilor legate de legea de salarizare va începe pe alte baze", a afirmat Suciu.

Întrebat dacă discuțiile vor continua cu sau fără actualul ministru al Muncii, Dan Suciu a răspuns: "Cu sau fără doamna Costea".

Purtătorul de cuvânt a precizat că nu s-a luat în discuție în ședința de Guvern de miercuri situația ministrului Muncii. 

"În acest moment, nu s-a luat în discuție situația dânsei, ceea ce s-a discutat este că de mâine vom veni cu o altă abordare în privința ordonanței care prevede modificări de salarizare în sectorul public", a completat Suciu, care nu a exclus totodată posibilitatea ca următorul proiect să fie realizat de un alt ministru al Muncii. "Orice e posibil, nu știu asta. Important e proiectul", a adăugat Dan Suciu.

----------------------------

Știrea inițială 16.23

Guvernul renunță oficial la proiectul ordonanței de urgență privind salarizarea. 

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat miercuri după-amiază, că se vor relua discuțiile cu sindicatele pentru redactarea unui nou proiect. 

”Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitele fiscal bugetare pe care ni le permitem. (...) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea că niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (...) Începând de mâine vom avea o nouă abordare a acestui subiect”, a declarat Dan Suciu.

În ce privește soarta ministrului Muncii, care amenința ieri cu demisia, lucrurile nu sunt deloc clare. 

”Nu s-a luat în discuţie situaţia doamnei Costea în acest moment. Ceea ce s-a discutat este că de mâine vom veni cu o altă abordare în privinţa ordonanţei care prevede modificări de salarizare în sectorul public”, a explicat Dan Suciu. 

După negocieri dure cu sindicatele şi neînţelegeri chiar între tehnocraţi, miercuri nu a mai fost luat în discuţie la şedinţa de guvern niciun proiect pe această temă. 

Sindicaliştii susţin că, odată cu aplicarea ordonanţei salariilor, cei care se vor angaja la stat din luna august vor avea lefuri mult mai mici. Cei mai afectaţi ar fi profesorii şi medicii.

Liderii principalelor organizații sindicale au anunțat marți că ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului Ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar.

"Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, și-a asumat răspunderea de a retrage în mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ. Este un pas înainte în vederea rezolvării problemelor pe care noi le-am semnalat.(..) este un act normativ care trebuie dezvoltat foarte clar chiar dacă este vorba de condiționări financiare și de a-l face funcțional și a corecta disfuncționalități constatate la alegea actuala de salarizare", a spus Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

De asemenea, potrivit lui Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, actualul proiect nu ar face altceva decât să accentueze "starea de haos existentă, din punct de vedere salarial, în sectorul bugetar".

Cosmin Andreica, consilierul ministrului Muncii, a declarat că Ana Costea îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanţă privind salarizările bugetarilor, aceasta anunţând că nu mai sprijină proiectul.

Decizia ministrului Muncii Ana Costea de a nu mai sprijini proiectul de ordonanţă a venit în urma discuţiei cu reprezentanţii sindicatelor care a avut loc marţi dimineaţă.

Ministrul Muncii a hotărât să retragă proiectul privind salarizarea în sectorul bugetar

Ce prevede actul normativ

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, documentul urmăreşte eliminarea suprapunerilor salariale datorate creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajaţii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), precum şi stabilirea şi calcularea salariilor în baza unui singur act normativ.

Astfel, raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcţie vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale şi gradaţii. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii.

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradaţii se va face din 5 în 5 ani, cu excepţia primei gradaţii care se va acorda după 3 ani.

Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanţă de urgenţă va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.

Subiecte în articol: salarizare legea salarizarii Dan Suciu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"