Antena 3 CNN Externe Lege marțială în Filipine. Islamiștii răspândesc teroare în sudul țării

Lege marțială în Filipine. Islamiștii răspândesc teroare în sudul țării

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat miercuri că ar putea extinde legea marţială pe întreg teritoriul ţării, după ce a decretat acest regim excepţional în regiunea sa natală Mindanao, în sudul arhipelagului, pentru a combate insurecţia islamistă, relatează France Presse. 

"Aş putea decreta legea marţială în întreaga ţară pentru a proteja populaţia", a declarat presei şeful statului. 

Duterte a mai spus că luptătorii islamişti care răspândesc teroare într-un oraş din sudul Filipinelor au decapitat un şef al poliţiei locale. 

"Şeful poliţiei din Malabang a fost oprit în timp ce se îndrepta spre locuinţa sa la un punct de control operat de terorişti, şi cred că aceştia l-au decapitat direct la faţa locului", a afirmat preşedintele pentru a justifica legea marţială impusă în sudul ţării. 

Legea marţială a fost impusă în insula Mindanao după un raid eşuat de marţi al armatei asupra unei ascunzători a grupului militant Maute, operaţiune care a declanşat ciocniri şi haos în oraşul Marawi, majoritar musulman, potrivit Reuters.

Duterte ameninţă de mult timp cu impunerea legii marţiale pentru a distruge grupul Maute şi organizaţia jihadistă aliată Abu Sayyaf, despre care spune că încearcă să aducă o prezenţă de tip Statul Islamic în Filipine, ţară majoritar creştină. El afirmă că cele două grupări trebuie oprite înainte să fie prea târziu. 

El şi-a scurtat o vizită în Rusia din cauza evenimentelor din sudul ţării şi a avertizat că răspunsul autorităţilor va fi dur, făcând o legătură între situaţia actuală şi perioada din anii '70 a dictatorului Ferdinand Marcos, care a rămas în amintirea multor filipinezi ca unul din cele mai întunecate capitole din istoria lor recentă. 

Duterte a spus că legea marţială din timpul conducerii lui Marcos a fost 'foarte bună'.

Sursă: Agerpres
Subiecte în articol: filipine Islamisti
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște