Antena 3 CNN Politică Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman: PNL, Cîțu și Popescu liberalizează piața frigului! Jumate dintre români sunt consumatori vulnerabili!

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman: PNL, Cîțu și Popescu liberalizează piața frigului! Jumate dintre români sunt consumatori vulnerabili!

”Asistăm la neputința și lipsa de profesionalism a miniștrilor din Cabinetul Câțu”, declară Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman.

de Georgiana Adam    |   

”Peste 50% din totalul de 8.700.000 consumatori casnici din România pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili, având un consum mediu de 55 kWh/lună. Avem date oficiale de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, prezentate în baza raportărilor transmise de furnizorii de energie.

Este evident că, în situația dată, liberalizarea pieței de energie electrică se produce în absența unei legi care să stabilească măsuri de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili. Este o dovadă de incompetență din partea Guvernului actual, care face liberalizare pe repede-înainte, lăsând jumătate dintre români fără protecție în fața creșterilor substanțiale de prețuri la energie și bătându-și joc inclusiv de Uniunea Europeană.

Asistăm la neputința și lipsa de profesionalism a miniștrilor din Cabinetul Câțu. Ieri, ministrul Virgil Popescu a făcut promisiuni românilor, că după 15 ianuarie Guvernul se va ocupa de liberalizare dacă ANRE nu poate să o facă și că va rezolva și problema sprijinului pentru consumatorii vulnerabili. Dar tot ministrul recunoaște, cu o sinceritate de îngheață caloriferele, că nu a văzut proiectul de lege pregătit de Comitetul interguvernamental în fosta guvernare când era tot ministru, al Economiei. Și Raluca Turcanu, colega de la Ministerul Muncii, vine cu asigurări că se va finaliza proiectul de lege, deși nu se știe când!

Scandalul liberalizării pieței de energie electrică se amplifică

Între timp, scandalul liberalizării pieței de energie electrică se amplifică și oamenii sunt din ce în ce mai nedumeriți, nu știu ce să facă să se asigure că-și pot plăti facturile la utilități. Iar Guvernul tărăgănează legea care trebuie să asigure protecție la jumătate dintre românii care se încadrează la consumatori vulnerabili.

Conform unui sondaj Eurostat din 2018, între 12 și 16% dintre români nici măcar nu-și permit deloc încălzirea locuinței. În total, conform ANRE, 50% pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili. Nu cetățenii sunt preocuparea actualul guvern, ci mai degrabă cum să scoată vinovat de eșecul liberalizării reglementatorul și să schimbe rapid conducerea acestei instituții!

ANRE publică numărul consumatorilor care au ales să treacă pe piaţa concurenţială. Vezi AICI comunicatul ANRE

Dincolo de jocurile politice, Cabinetul Câțu trebuie să aprobe de urgență actul normativ privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și astfel să sprijine toți românii afectați de creșterile de prețuri! Nu mai este timp de promisiuni, iar ministrul Popescu trebuia să își facă temele cu mult timp în urmă”.

Subiecte în articol: Mădălin Borș
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!