Antena 3 CNN Actualitate Inedit Milioane de șoferi traversează anual serpentinele de pe Dealul Negru din Vâlcea. Puțini știu însă de unde vine această denumire

Milioane de șoferi traversează anual serpentinele de pe Dealul Negru din Vâlcea. Puțini știu însă de unde vine această denumire

Pentru a traversa Munții Carpați din județul Vâlcea în județul Argeș sau viceversa, călătorii sunt nevoiți să treacă peste faimosul „Deal Negru”, o formă de relief înaltă, cu un drum plin de serpentine, unde au loc anual accidente rutiere grave. Totuși, de ce Dealul Negru poartă această denumire?

Denumirea faimoasei forme de relief din zona localității Dedulești își are originile la sfârșitul anilor 1700. Se pare că numele are legătură cu „cătanele negre”, foști grăniceri năsăudeni, deveniți cunoscuți pentru că au fost la un pas să-l omoare pe Napoleon, scrie Shtiu.ro.

“Odată cu stoparea privilegiilor pentru românii care au făcut serviciul militar în armata imperială şi după înfrângerea răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan, sute de familii din Mărginime au trecut munţii şi, la începutul veacului al XIX-lea, s-au aşezat aici”, a povestit în anul 2015 Gheorghe Muşat, primarul comunei vâlcene Milcoiu pentru ramnicuvalceaweek.ro.

Acesta a adăugat: “Au existat mai multe rânduri de venetici, care însă nu au fost primiţi cu ospitalitate de cei câţiva localnici care stăteau în cătune. Veneticilor li se spunea ‘Cătanele negre’ din cauza portului şi a faptului că fuseseră soldaţi în armata austriacă. A existat chiar şi o luptă aici, între românii locului şi românii transilvăneni, chiar în zona Dealului Negru, de aici şi numele pe care îl poartă azi. Evident că ardelenii au fost câştigători”.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor