Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătății prezintă concluziile anchetei de la Floreasca: Pacienta a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod. S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ține de abecedarul chirurgical

Ministrul Sănătății prezintă concluziile anchetei de la Floreasca: Pacienta a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod. S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ține de abecedarul chirurgical

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că pacienta care a ars pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod, nefiind niciun element care să sugereze această formă de alergie, iar biocidul utilizat de medici a fost unul total nepotrivit în acest caz.

Ministrul a prezentat raportul cercetărilor Corpului de Control în cazul femeii care, în luna decembrie, a luat foc în timpul operației de la Spitalul Floreasca, după care a decedat câteva zile mai târziu.

Victor Costache a precizat că biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator în timpul operației de la Spitalul Floreasca este conceput să fie utilizat doar pentru dezinfecția mâinilor personalului medical, iar în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație nu a fost respectată procedura de dezinfecție a tegumentelor, în care se folosește de obicei betadina.

Potrivit ministrului, în cazul pacienților alergici la iod se folosește o altă substanță.

”Biocidul este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii şi nu pentru dezinfecţia pacienţilor. (...) S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel naţional (...), procedura de dezinfecţie a tegumentelor, în care se foloseşte în primă instanţă betadina şi în cazul pacienţilor alergici la iod se foloseşte gluconatul de clorhexidină. (...) S-a subdiagnosticat sau s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi, practic, în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă pe bază de etanol (...) cu un risc combustional major. (...) În acest context de risc combustional major şi de biocid utilizat greşit se foloseşte bisturiu electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a spus ministrul Victor Costache.

Victor Costache: S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ține de abecedarul chirurgical

Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze în cazul acestei paciente au intervenit medici veniți de acasă, și nu echipa de gardă din spital, Victor Costache lăsând să se înțeleagă că șeful de secție nu a permis echipei de gardă să se ocupe de pacientă.

”Niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital. Ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început. După cum știți, rezidenții când intervin în timpul operator trebuie să fie sub stricta supraveghere, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. După cum știți, domnul Beuran a fost demis ieri de către domnul manager”, a spus ministrul. 

Victor Costache: Profesorul Beuran a fost demis din funcţia de preşedinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătății

Profesorul Mircea Beuran a fost demis din funcţia de preşedinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătăţii, a anunţat, marţi, ministrul Victor Costache.

"Domnul profesor Beuran a fost demis ieri de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală", a declarat Costache în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control al MS la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, după cazul pacientei arse pe masa de operaţie.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători