Antena 3 CNN Life Obiect cosmic misterios, care explodează încontinuu, ținut sub supraveghere de astronomi. A avut 1.600 de explozii de energie în 60 de ore

Obiect cosmic misterios, care explodează încontinuu, ținut sub supraveghere de astronomi. A avut 1.600 de explozii de energie în 60 de ore

Astronomii țin sub observație un obiect cosmic misterios care a avut nu mai puțin de 1.600 de explozii de energie în numai 60 de ore. Cel mai rapid ritm al său a fost de o explozie la fiecare 30 de secunde.

de Mia Lungu    |   

După ce au observat un obiect spațial bizar explodând în mod repetat, de peste 1.600 de ori, într-o perioadă scurtă de timp, astronomii încă nu știu ce este de fapt, potrivit techradar.com.

Obiectul este sursa unei explozii radio rapide (FRB), un fenomen spațial ciudat care a fost descoperit abia în 2007 și despre care se cunosc foarte puține lucruri.

Există totuși câteva informații despre ele. Majoritatea par să-și elibereze energia dintr-o singură mișcare, în timp ce câțiva au fost observați eliberând în mod repetat explozii de energie.

Unul dintre aceste FRB este un obiect numit FRB 121102 situat într-o galaxie pitică la aproximativ 3 miliarde de ani lumină de noi. Folosind radiotelescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) al Chinei, astronomii au studiat FRB 121102 timp de ceva timp pentru a încerca pur și simplu să adune date despre el.

După ce au urmărit FRB 121102 timp de aproximativ 60 de ore, cercetătorii l-au urmărit explodând de 1.652 de ori, cel mai rapid ritm al său fiind de aproximativ o explozie la fiecare 30 de secunde.

FRB-urile sunt dificil de studiat, în mare parte pentru că au fost găsite aproape întotdeauna în afara galaxiei noastre și, de obicei, la o distanță considerabilă chiar și în termeni universali. În 2020, totuși, un FRB a fost găsit în propria noastră galaxie, iar oamenii de știință au reușit să-l identifice ca un magnetar, care este un anumit tip de cadavru stelar cunoscut sub numele de stea neutronică.

Este prea devreme pentru a spune dacă toate FRB sunt magnetare sau dacă magnetarele sunt doar o posibilă sursă de FRB. De asemenea, nu știm cum magnetarele dau naștere unui FRB, așa că astronomilor le este greu să știe ce să caute în FRB 121102.

Subiecte în articol: obiect cosmic astronomi explozii energie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic