Antena 3 CNN Actualitate Orașul care a rezolvat problema încălzirii locuințelor. Familiile au primit câte 3.000 de lei

Orașul care a rezolvat problema încălzirii locuințelor. Familiile au primit câte 3.000 de lei

În plină criză a căldurii și a apei calde, municipiul Galați a rezolvat problema încălzirii locuințelor de câțiva ani. Cu sistemul de termoficare în faliment, primăria a decis să îl închidă și să ofere cetățenilor subvenții pentru a-și cumpăra centrale de apartament.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Corespondentul Antena 3 Gabi Vlad explică cum au reușit autoritățile din Galați să rezolve problema încălzirii locuințelor:

„La fel ca la București, timp de 30 de ani sistemul centralizat a fost în viață, în mod artificial, doar din motive electorale. (...) În 2018 primarul a acordat câte 3.000 de lei, în funcție de venituri, fiecărei familii care se debranșa de la sistemul centralizat. Nu a fost o soluție originală. Se practicase în urmă cu aproximativ 10 ani și la Brăila. La ora actuală, din 150.000 de apartamente care erau la sistemul centralizat, acum sunt doar 6.000.

Cei 3.000 de lei erau nerambursabili, ei îți acordau posibilitatea de a-ți cumpăra panouri radiante pentru încălzire sau puteau constitui un avans către o firmă specializată care te debranșa de la sistemul centralizat și îți instala o centrală termică de apartament.”

Suceava este un alt oraș ale cărui autorități au reușit să gestioneze problema încălzirii locuințelor, investind într-o centrală de cogenerare. 

Municipalitatea a pus la dispoziție terenurile, iar investitorul a cheltuit 85 de milioane de euro pentru tehnologie de ultimă generație. S-a ajuns ca în Suceava să scadă de două ori anul acesta prețul gigacaloriei, spune primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. La poarta fabricii ea costă 142,73 lei fără TVA.

Citește șiCum reușește Suceava să diminueze costul de producție al căldurii și al apei calde. Prețul gigacaloriei a scăzut de două ori anul acesta

Subiecte în articol: Galați căldură familie centrala
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs