Cu cât mai multe E-uri înscrise pe ambalaj sau, dimpotrivă, cu cât nu există un ambalaj pe care să fie inscripționată compoziția, cu atât sunt mai de evitat. Toxicitatea vopselurilor pentru ouă este în strânsă legătură cu cantitatea care intră în contact cu organismul uman.
Toxicologul Radu Țincu ne spune care sunt bolile care pot fi provocate de vopselurile pentru ouăle de Paște.
„În primul rând, trebuie să alegem o vopsea dedicată pentru ouă. De foarte multe ori, au fost persoane care au folosit vopseluri industriale pentru a colora-ouăle și, din păcate, acestea un grad de toxicitate ridicat. În al doilea rând, ar trebui să folosim respectiva vopsea fără să intre în contact cu pielea noastră, pentru că poate deveni iritativă pentru piele și pot să apară tot felul de dermatite, tot felul de reacții alergice, mai ales la persoanele vulnerabile. În al treilea rând, dacă oul a fost spart, ccoaja a fost spartă și vopseaua a ajuns în interiorul acestuia, să nu îl mai mâncăm, pentru că această vopsea vă a ajunge și la nivelul tubului digestiv. La fel, poate să determine o reacție imunologică locală, fie că vorbim de o reacție alergică, fie că vorbim de o reacție inflamatorie la nivel intestinal”, a declarat medicul Radu Țincu, la rubrica Sfat de Sănătate.
Acesta mai precizează că nu putem lua în calcul toxicități pe termen lung, întrucât nu mâncăm în fiecare zi ouă vopsite, însă efectele imediate pot fi: tulburări digestive, crampe abdominale, greață sau vărsături.
Medicul spune că este indicat ca ouăle să fie vopsite cu vopseaua dedicată sau pot fi folosite și metodele tradiționale de colorare a acestora, care sunt tradiționale: turmeric, sfeclă roșie, coji de ceapă, spanac sau pătrunjel, varză roșie, cafea.
Câte ouă este corect să mâncăm în această perioadă?
„Dacă persoana respectivă a ținut post, trebuie să introducă progresiv aceste alimente care au lipide în cantitate ridicată, pentru că tubul digestiv s-a dezobișnuit să le digere, să le metabolizeze. Discutăm de unul-două pe zi, pentru aceste persoane care au ținut post. Din perspectivă științifică, undeva la patru, cinci ouă pe zi se consideră că încă ne aflăm în zona sigură. Peste această cantitate, pot să apară anumite tulburări digestive. Recomandarea mea este să ne limităm, indiferent dacă am ținut sau nu post, la unu-două ouă pe zi, pentru că nu facem decât să suprasolicităm tubul digestiv, având în vedere că în perioada de Paște nu consumăm doar ouă; consumăm și alte alimente cu proteine sau lipide în cantitate ridicată și chiar alcool”, declară doctorul Radu Țincu.
Totodată, acesta a mai vorbit și despre cea mai toxică combinație pe care o putem face de sărbători.
„Cred că ar trebui să nu combinăm toate alimentele la o singură masă, cred că ar trebui să le ierarhizăm pe parcursul întregii zile. Poate să mâncăm dimineața ouă și alte preparate reci; la prânz, poate doar ciorba de miel și ulterior, după-amiaza, ceva mai târziu, friptura de miel. Adunarea tuturor în aceeași masă nu face decât să producă un exces caloric care va duce la creșterea necesarului de insulină. Și nu din perspectiva aceasta cred că ar trebui să ne punem probleme ci din perspectiva tubului digestiv, care va trebui să digere toate aceste alimente grele, așa cum se numesc ele în popor. Pentru că avem nevoie de secreție biliară, secreție pancreatică și toate aceste lucruri survin într-un interval scurt de timp, încât organismul este suprasolicitat”, explică Radu Țincu.
Referitor la consumul de alcool din această perioadă, el precizează că se poate, dar cu moderație.
„Nu este absurd să interzică consumul de alcool în momentele acestea de festivitate. Vinul roșu, care conține taninuri, accelerează digestia și favorizează anumite procese digestive. Dar trebuie să ne limităm din perspectiva cantității. Știm foarte clar, din studiile recente 2025, că alcoolul este un toxic pentru organism și atunci când mâncăm în exces alimente care suprasolicită tubul digestiv, nu ar trebui să adăugăm și alcoolul, care să realizeze un sinergism”, a mai precizat medicul toxicolog Radu Țincu.