Antena 3 CNN Externe Mapamond Porcii mistreți din California devin albastru neon. Experții avertizează să fie evitați

Porcii mistreți din California devin albastru neon. Experții avertizează să fie evitați

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 18:00 23 Aug 2025 Modificat la 18:00 23 Aug 2025
În martie 2025, mai mulți vânători au raportat autorităților carne și grăsime albastre la animalele sacrificate. Foto: Getty Images

Un fenomen neobișnuit a stârnit panică în Monterey County, California: porcii mistreți vânați au început să prezinte mușchi și grăsime de un albastru intens, scrie discovermagazine.com.

Potrivit Departamentului Californian pentru Pescuit și Faună Sălbatică (CDFW), animalele au ingerat diphacinon, un rodenticid interzis pentru consum uman, folosit împotriva șobolanilor și șoarecilor.

„Vânătorii trebuie să fie conștienți că animalele sălbatice, precum porcii mistreți, cerbii, urșii sau gâștele, pot fi contaminate dacă au fost expuse la rodenticide”, a declarat Ryan Bourbour, coordonator în cadrul CDFW. „Expunerea poate afecta specii care nu sunt țintă directă, mai ales atunci când substanțele sunt folosite în apropierea habitatelor naturale.”

Cum au apărut „porcii albaștri”

Porcii domestici au fost aduși în California în anii 1700, iar mistreții în anii 1920. Înmulțindu-se în sălbăticie, cele două populații s-au hibridizat, formând actualii porci mistreți care distrug ecosistemele locale.

În mod obișnuit, aceștia sunt vânați pentru a fi ținuți sub control. Însă în martie 2025, mai mulți vânători au raportat autorităților carne și grăsime albastre la animalele sacrificate. Analizele au confirmat urme de rodenticid în stomac și ficat.

De ce este periculos consumul

Rodenticidele sunt adesea amestecate cu coloranți pentru a fi recunoscute ușor de oameni, dar CDFW avertizează că nu toate animalele contaminate prezintă această colorație vizibilă.

Prin urmare, specialiștii recomandă ca vânătorii să fie prudenți:

  • să nu consume carne cu aspect neobișnuit (albastră sau cu alte anomalii),

  • să raporteze autorităților orice caz suspect,

  • să fie conștienți că riscul există chiar și atunci când carnea pare normală.

Un studiu al Departamentului American pentru Agricultură din 2018 arată că aproximativ 8% dintre porcii mistreți și aproape toți urșii analizați în zone agricole sau rezidențiale din California prezentau urme de rodenticide.

Astfel, specialiștii insistă ca substanțele toxice să fie aplicate doar în sisteme și locuri unde accesul este limitat la rozătoare, pentru a evita contaminarea faunei sălbatice.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole