Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Premieră medicală la București: medicii de la ARES au implantat un defibrilator complet extracardiac unui pacient care suferea de o aritmie ereditară gravă

Premieră medicală la București: medicii de la ARES au implantat un defibrilator complet extracardiac unui pacient care suferea de o aritmie ereditară gravă

Un pacient care suferă de o boală cardiacă ereditară rară cu risc de moarte subită a beneficiat în premieră la București de un defibrilator automat complet extracardiac. Tehnologia este folosită deja de câțiva ani în spitalele din străinătate iar acum va fi disponibilă și pentru pacienții din România, la ARES.

de Georgiana Adam    |   

Bărbatul în vârstă de 57 de ani, pasionat de activități sportive, schi și motocros, nu se știa cu afecțiuni cardiace. În urmă cu o lună a resimțit dureri în zona pieptului și palpitații și a mers la control cardiologic. În ciuda rezultatelor aparent normale, medicul cardiolog a cerut teste suplimentare, pentru că în istoricul familial al pacientului existau mai multe cazuri de moarte subită, de cauză cardiacă. Investigațiile amănunțite au arătat că pacientul suferă de sindromul Brugada, o aritmie cardiacă ereditară rară, care poate provoca tahicardii ventriculare și deces în somn.

Tratamentul uzual pentru astfel de afcețiuni electrice ale inimii este implantarea unui defibrilator. Defibrilatorul este un dispozitiv de mici dimensiuni care se introduce sub piele, în zona umărului și este conectat printr-o sondă la mușchiul cardiac. Aparatul monitorizează în permanență ritmul cardiac și aplică un șoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii, atunci când detectează bătăi neregulate.

Defibrilatoarele endocavitare, clasice, folosite în mod obișnuit în România, prezintă câteva riscuri de complicații. Cea mai întâlnită este endocardita, infecția țesutului care căptușește suprafața interioară a inimii. Mai mult, sondele endocavitare fiind mai fine si mai fragile, se pot rupe, cu riscul de șoc inapropriat și necesitatea unei reintervenții pentru a adauga o altă sonda nouă. De asemenea pentru că sondele defibrilatoarelor sunt poziționate în ventriculul drept, prin valva tricuspidă, pot aparea probleme ale acestei valve.

Având în vedere aceste riscuri și profilul pacientului, echipa ARES, condusă de dr. Denis Amet, medic specialist cardiologie și aritmologie, a decis în acest caz implantarea unui defibrilator special, sistemul BOSTON EMBLEM™ S-ICD, care nu mai este conectat direct cu camerele inimii. Practic, dr. Amet a făcut două incizii, una la nivelul sternului și cealaltă în zona toracica laterală stângă și a creat astfel un buzunar pentru dispozitiv și calea pentru sonda acestuia. La detectarea unor bătăi neregulate ale inimii amenințătoare de viață, dispozitivul trimite un șoc electric mușchiului cardiac, restabilind astfel ritmul normal.

”Marele avantaj e că acest sistem este complet extra cardiac, subcutanat, astfel încât orice complicații ale sistemului sunt complicații subcutanate și nu complicații cardiace. Adică o infecție a sistemului va fi o infecție subcutanată și nu o infecție a inimii” explică dr. Denis Amet.

Acest tip de defibrilator este potrivit și pentru persoanele tinere care își doresc să ducă în continuare o viață activă. Cum este cazul pacientului de 57 de ani care își poate relua stilul de viață fără contraindicații. Cu acest tip de defibrilator, pacienții pot face sporturi care implică mișcări ample ale brațelor, precum culturism, tenis sau golf, contraindicate în cazul defibrilatoarelor clasice.

Sistemul EMBLEM™ S-ICD este compus dintr-un dispozitiv cu carcasă din titan și o sondă îmbrăcată cu un polimer special în amestec cu silicon, cu electrozi din aliaj de platină și iridiu. Bateria dispozitivului durează între 6 și 10 ani, în funcție de câte șocuri electrice descarcă.

Pacienții care au un astfel de dispozitiv implantat pot face investigații imagistice, precum RMN. Dispozitivul este programat printr-un programator dedicat, iar înregistrările sunt verificate la distanță în telecariologie sau la controlul cardiologic de către aritmologul curant.

”Este un tratament pentru tulburările de ritm rapid, amenintatore de viata dar nu și pentru încetinirea lui. Indicația ideală este pacientul tânăr cu un risc de moarte subită, fără nevoie de a avea o stimulare cardiacă. Dar indicațiile se pot extinde către toate indicațiile unui defibrilator monocameral fără nevoie de stimulare” a declarat dr. Denis Amet.

Dr. Denis Amet este originar din Constanța și practică medicina în Franța, la un spital din Paris, unde a montat de-a lungul timpului mai multe dispozitive de acest tip. El face parte din echipa ARES, unde efectuează periodic proceduri complexe de aritmologie.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș