Antena 3 CNN Externe Criză diplomatică gravă la Ankara. Președintele turc amenință să-i expulzeze pe ambasadorii din SUA, Germania și alte 8 state vestice

Criză diplomatică gravă la Ankara. Președintele turc amenință să-i expulzeze pe ambasadorii din SUA, Germania și alte 8 state vestice

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat cu expulzarea ambasadorilor din SUA, Germania și din alte opt state vestice după ce aceștia au condamnat detenția unui lider al societății civile.

de Adrian Iclozan    |   

Filantropul și activistul Osman Kavala, în vârstă de 64 de ani și născut la Paris, a fost încarcerat, fără a fi condamnat, încă din 2017 și a devenit simbolul intoleranței președintelui turc față de disidență, notează AFP.

Luni, cei 10 ambasadori au dat publicității o declarație comună în care arată că ținerea lui Kavala în detenție "aruncă o umbră" asupra Turciei.

Reprezentații SUA, Germaniei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei au cerut "o rezolvare dreaptă și rapidă" a acestui caz.

Cei zece au fost convocați a doua zi la Ministerul turc de externe.

"I-am spus ministrului nostru de externe că nu ne permitem luxul de a-i găzdui (pe cei 10 diplomați, n.r.) în țara noastră", a fost reacția lui Erdogan, consemnată de presa turcă.

Președintele de la Ankara și-a ieșit din fire în fața reporterilor, în avionul cu care se întorcea dintr-un turneu în Africa.

"Este în atribuțiile voastre să îi dați o astfel de lecție Turciei? Cine sunteți voi?", a continuat Erdogan, conform declarațiilor transmise, joi, de radiodifuzorul privat NTV.

Kavala, disidentul nominalizat în scrisoarea ambasadorilor, riscă mai multe acuzații legate de protestele anti-guvernamentale din 2013 și de lovitura de stat eșuată din 2016.

Următoarea sa audiere în instanță este programată în data de 26 noiembrie.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei