Antena 3 CNN Externe Președintele Ucrainei acuză o tentativă de lovitură de stat, cu implicarea rușilor. Kremlinul neagă totul

Președintele Ucrainei acuză o tentativă de lovitură de stat, cu implicarea rușilor. Kremlinul neagă totul

Președintele Ucrainei a spus în timpul unei conferințe de presă că un complot pentru o lovitură de stat ce urma să aibă loc săptămâna viitoare a fost dejucat.

de Alexandra Ionescu    |   

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Volodimir Zelenski. Acesta nu a oferit detalii, și nu a acuzat statul rus, însă a vorbit pe larg la conferința de presă despre amenințarea unei escalade militare ruse, și a afirmat că Ucraina va fi pregătită pentru aceasta.

Kremlinul a negat rapid orice rol în vreun complot.

Rusia și-a consolidat forțe în apropierea graniței cu Ucraina. Kievul, Statele Unite și NATO și-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc - o sugestie pe care Kremlinul a respins-o drept falsă și alarmistă.

"Avem parte de provocări nu numai din partea Federației Ruse - avem mari provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră în perioada 1-2 decembrie", a spus Zelenski.

Există înregistrări audio ca dovadă a complotului, a adăugat Zelenskiy.

Moscova și Kievul au dat vina una pe cealaltă pentru creșterea tensiunilor din ultimele săptămâni, stârnind temeri că un conflict de lungă durată între Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia ar putea provoca un război.

„Avem controlul total asupra granițelor noastre și suntem pe deplin pregătiți pentru orice escaladare”, a spus Zelenskiy, potrivit Reuters.

Șeful serviciilor de informații militare a Ucrainei a declarat săptămâna trecută publicației Military Times că Rusia avea peste 92.000 de soldați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Ucraina, care dorește să adere la alianța militară NATO, a primit un lot mare de muniție și rachete Javelin la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei.

Zelenskii a mai spus, de asemenea, că șeful său de cabinet, Andriy Yermak, va contacta în curând reprezentanții Rusiei în legătură cu conflictul dintre cele două țări. Separat, Yermak a spus că va contacta un înalt oficial de la Kremlin, Dmitri Kozak.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor