Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: SUA au stabilit să întărească Flancul Estic al NATO, inclusiv România, cu parașutiști din trupele de elită

Radu Tudor: SUA au stabilit să întărească Flancul Estic al NATO, inclusiv România, cu parașutiști din trupele de elită

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor anunță pe blogul său că Pentagonul a stabilit unitățile militare care vor furniza forțe suplimentare pentru desfășurarea pe flancul estic al NATO.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Potrivit unor surse militare, este vorba despre Diviza 82 aeropurtată, Divizia 101 aeropurtată, Corpul 18 aeropurtat și Divizia a 4-a Infanterie.

Trei din aceste formațiuni sunt compuse din parașutiști cu o foarte bogată experiență de luptă dobândită în teatre reale de operațiuni, notează Radu Tudor, care menționează că acest contingent de 8.500 de militari pentru flancul estic se încadrează în Forța de Răspuns a NATO, fiind vorba despre o misiune a Alianței, nu de un angajament militar în baza Parteneriatului Strategic România-SUA.

Corpul 18 Aeropurtat este considerat forța de intervenție a Americii în caz de urgență și include trupe specializate în intervenția pe cale aeriană, terestră sau maritimă. Aceste trupe includ diviziile 101 și 82 aeropurtate.

Divizia 4 Infanterie include forțe expediționare pregătite pentru luptă, specializate în desfășurarea cu echipe mixte, inter-agenții, interguvernamentale sau multinaționale.

Stars and Stripes, publicația Departamentului american al Apărării, îl citează pe purtătorul de cuvânt John Kirby, care arată că unitățile plasate în stare de alertă ridicată includ formațiuni de luptă, dar și sprijin medical, de aviație și logistic.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca unitățile să fie gata de desfășurare în decurs de cinci zile, dacă NATO activează Forța sa de Răspuns, a indicat Kirby.

SUA nu exclud să folosească unele dintre forțele sale aflate deja în Europa pentru a adresa provocările Rusiei. Unele dintre unități se află deja în "pregătire accelerată", pe seama specificității capacităților și locației lor, a mai spus oficialul Pentagonului.

Forța de Răspuns NATO este compusă din circa 40.000 de militari din mai multe state membre ale Alianței. Este vorba de soldați din armele Infanterie, Aviație, Marină și Forțe Speciale, pe care NATO îi poate desfășura cu rapiditate oriunde este nevoie.

Materialul integral, aici.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"