Antena 3 CNN Externe Risc de război politic la Kiev. Fostul președinte al Ucrainei spune că a fost împiedicat să iasă din țară

Risc de război politic la Kiev. Fostul președinte al Ucrainei spune că a fost împiedicat să iasă din țară

Fostul președinte ucrainean Petro Poroşenko, oponent al lui Volodimir Zelenski, a anunțat că i s-a refuzat ieșirea din țară pentru o deplasare în Lituania.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Poroșenko a spus, sâmbătă, că această decizie riscă să rupă "armistițiul politic" din Ucraina, în plină invazie rusă.

Fostul președinte, care a condus țara între 2014 şi 2019, este în prezent liderul formațiunii Solidaritatea Europeană, al doilea cel mai mare partid din parlament, aflat în opoziție.

Conform serviciului său de presă, lui Poroșenko "i-a fost refuzată ieșirea din Ucraina" în condițiile în care acesta trebuia să ia parte la Adunarea Parlamentară a NATO de la Vilnius și primise "toate permisiunile formale pentru a părăsi țara", ca membru permanent al delegației ucrainene.

Poroşenko urma, de asemenea, să se deplaseze la Rotterdam, în Țările de Jos, pentru un summit al partidelor europene.

"Există riscul ca prin această decizie autoritățile să fi rupt armistițiul politic stabilit în vreme de război cu forțele de opoziție, ce reprezintă un pilon al unității naționale în fața agresiunii ruse", a adăugat serviciul de presă al fostului președinte.

După invazia rusă din 24 februarie, pe care Moscova o consideră "operațiune specială" vizând "demilitarizarea şi denazificarea" Ucrainei, majoritatea forțelor politice ucrainene au lăsat deoparte disputele și s-au unit pentru a apăra țara.

Pe de altă parte, 11 partide considerate pro-ruse au fost interzise de autoritățile de la Kiev.

Subiecte în articol: Petro Porosenko
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!