Antena 3 CNN Actualitate Românii au cumpărat în pandemie medicamente pentru sistemul nervos și cel digestiv

Românii au cumpărat în pandemie medicamente pentru sistemul nervos și cel digestiv

Patru din zece medicamente cumpărate de români în pandemie au fost pentru afecţiuni ale sistemelor nervos şi digestiv, fiind singurele grupe terapeutice care au crescut în plină pandemie la nivel de cutii vândute, potrivit raportului asupra pieţei medicamentelor realizat de compania Cegedim.

de Andreea Cigolea    |   

Cele două grupe de medicamente au fost singurele la care s-a înregistrat o creştere uşoară în consum de 3,7% în cazul medica­mentelor pentru sistemul digestiv, până în 7% la cele pentru sistemul nervos în plus faţă de anul anterior.

Românii au cumpărat medicamen­te în valoare de 18 mld. lei în 2020, în uşoară creştere cu 1,3% faţă de anul anterior, arată raportul Cegedim. În total, în România s-au eliberat 625 de milioane de cutii de medicamente în 2020, acelaşi număr ca în 2019.

Piața medicamentelor a crescut în pandemie

Restricţiile de călătorie şi reticenţa pa­cienţilor de a mai ajunge la medic în con­textul pandemiei şi-au pus am­prenta pe vânzările de medica­mente. De altfel, medicii au atras atenţia asu­pra pericolului pe care îl reprezintă amâ­narea vizitei la medic în starea ge­nerală de sănătate a populaţiei, în con­tex­tul în care după cele două luni de sta­re de urgenţă, în care au fost per­mi­se doar intervenţiile pentru cazurile ur­gente, pacienţii s-au prezentat cu stări agravate ale afec­ţiu­ni­lor pe care le ţi­neau sub control înainte de pandemie.

La nivel valoric, scăderea apetitu­lui pentru medicamente nu se vede şi în preţuri mai mici, piaţa conti­nuând să crească uşor.

Subiecte în articol: medicamente pandemie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș