Antena 3 CNN Actualitate Sătenii din Ruginoasa au ieșit la bătaie. Peste 150 de polițiști și jandarmi mobilizați pentru a evita măcelul

Sătenii din Ruginoasa au ieșit la bătaie. Peste 150 de polițiști și jandarmi mobilizați pentru a evita măcelul

Sătenii din Ruginoasa, Iași, unde are loc tradiționala bătaie din ultima zi a anului, au ieșit pe ulițe.

de Rafaelo Varga    |   

În localitatea Ruginoasa din județul Iași, taberele sunt pregătite. Cei din deal au coborât și îi așteaptă pe cei din vale la tradiționala confruntare de la final de an.

Tradiția și legea nu se împacă însă. Autoritățile și forțele de ordine au fix acest obiectiv - să nu îi lase să se confrunte, deoarece chiar dacă pretextul este unul fictiv, bâtele și pofta de cafteală sunt reale. 

La fața locului sunt peste 150 de polițiști și jandarmi au venit la fața locului, pregătiți inclusiv cu gaze lacrimogene pentru cazurile de violență extreme. 

Oamenii legii au împânzit perimetrul încă de la 5 dimineața.

Planurile de acțiune au fost pregătite încă de săptămâna trecută, când s-a ținut o ședință la primărie atât cu membrii delenilor cât și cu cei ai vălenilor.

Ambelor tabere li s-a explicat că nu va avea loc această bătaie și dacă se va ajunge la violențe se vor aplica sancțiuni drastice, inclusiv închisoarea pentru rănirea altor persoane. 

Vorbim însă de o tradiție de sute de ani. Cei care câștigă - delenii sau vălenii - li se permite să organizeze tot felul de evenimente pe parcusul anului și sunt practic validați ca fiind cei mai puternici. 

Sătenii sunt foarte supărați că de aproximativ 8 ani de zile această tradiție nu mai este continuată. Atunci, cu 8 ani în urmă, cinci persoane au fost rănite - patru adulți și un adolescent de 17 ani, care a stat în comă 14 zile și a rămas paralizat. 

 Autoritățile spun că astfel de incidente nu mai trebuie să aibă loc și de aceea sunt la fața locului să oprească violențele. 

Update 10:00 Un jandarm a fost lovit cu pumnul în față de către unul dintre sătenii dornici de luptă, din tabăra vălenilor. El a primit imediat îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD aflat la fața locului, dar starea sa fiind una gravă și s-a decis transferarea la Spitalul din Pașcani. Agresorul jandarmului a încercat să fugă după incident, dar el a fost prins și dus la poliție. 

Acesta a fost singurul incident. Bătaia generală nu a avut loc, fiind împiedicată de forțele de ordine aflate la Ruginoasa.

Subiecte în articol: Ruginoasa Iași bătaie de Anul Nou
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor