Antena 3 CNN Actualitate Locale Scandal uriaş între români şi unguri legat de cimitirul de la Valea Uzului - VIDEO

Scandal uriaş între români şi unguri legat de cimitirul de la Valea Uzului - VIDEO

de S.T.    |   

A fost scandal uriaş între români şi unguri legat de cimitirul de la Valea Uzului.

UPDATE - În legătură cu evenimentul din Valea Uzului, Centrul de informare publică al Jandarmeriei Române face următoarele precizări:

Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente dar vor fi  desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor.

Participanții la eveniment au început să părăsească zona iar forțele de ordine vor rămâne în continuare acolo până la finalizarea întregii activități.

UPDATE - Jandarmeria Română va menţine un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte în Valea Uzului şi recomandă tuturor participanţilor la evenimente să aibă un comportament civilizat, calm şi adecvat momentului.

„Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Reprezentanţii comunităţii maghiare refuză să părăsească zona şi rostesc „Tatăl nostru” şi cei ai comunităţii româneşti flutură steaguri tricolore, cântă cântece patriotice şi scandează „Ruşine să vă fie!”.

UPDATE - Românii au intrat cu forța în cimitirul de la Valea Uzului.

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Accesul românilor a fost blocat în acest cimitir, joi, de Ziua Eroilor. 

Au fost îmbrânceli la poarta cimitirului între grupurile de români și jandarmi, a transmis corespondentul Antena 3 de la fața locului.

UDMR a solicitat, din nou, intervenţia urgentă a Guvernului în vederea soluţionării problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti, iar hotărârea consiliului local al localităţii din judeţul Bacău şi construcţiile demarate sunt nelegale - au arătat, miercuri dimineaţă, parlamentarii UDMR din judeţul Harghita, Korodi Attila şi Tanczos Barna.

----------------------------

Scandal uriaş între români şi unguri legat de cimitirul de la Valea Uzului.

Consiliul Judeţean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba, îi instigă pe maghiari să formeze un lanţ uman în jurul cimitirului de la Valea Uzului.

Maghiarii au blocat accesul românilor în cimitir de Ziua Eroilor.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări. 

Aflați mai multe informații urmărind materialul video de mai jos!

Subiecte în articol: UDMR cimitir
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are