Antena 3 CNN Politică Sorin Grindeanu, prima reacție la rezultatele evaluării șefilor de parchete: „Lupta anticorupţie să nu stea sub semnul unui nume”

Sorin Grindeanu, prima reacție la rezultatele evaluării șefilor de parchete: „Lupta anticorupţie să nu stea sub semnul unui nume”

Premierul Sorin Grindeanu reiterează angajamentul ferm al Guvernului faţă de lupta anticorupţie, precizând însă că aceasta nu trebuie să stea "sub semnul unui nume", scrie Agerpres.

Într-un comunicat remis presei, Executivul prezintă poziţia premierului Grindeanu privind rezultatele evaluării realizate de către ministrul Justiţiei. Conform sursei citate, prim-ministrul Grindeanu a luat act, miercuri, de decizia ministrului Justiţiei, în urma evaluării activităţii procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în contextul Deciziei Curţii Constituţionale din 27 februarie. 

"Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare", se spune în comunicat. 

Potrivit Executivului, premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor, pe care a decis să o instituie ministrul Justiţiei. 

"De asemenea, premierul consideră necesar ca autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate. Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă", se precizează în comunicat. 

Totodată, premierul Grindeanu reiterează "angajamentul ferm al Guvernului României faţă de lupta anticorupţie". 

"Prim-ministrul subliniază însă că, pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui 
nume. Mecanismele de combatere a corupţiei trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcţioneze, indiferent de conducere. O instituţie nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta", se mai arată în comunicat. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanşarea procedurii de revocare a procurorului general şi a procurorului şef al DNA. Ministrul Justiţiei a menţionat că este necesară instituirea unei obligaţii de raportare a activităţii desfăşurate de procurorii DNA, DIICOT şi ai Parchetului Înalte Curţi, monitorizare pe care o va face personal.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs