Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv vineri la 10 ani şi opt luni de închisoare.

de Georgiana Adam    |   

Zece ani şi opt luni de închisoare pentru Sorin Oprescu, este pedeapsa primită vineri de fostul edil al Capitalei.

Curtea de Apel a decis și confiscarea a peste 100.000 lei și 9.000 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute în București și Ciolpani. 

Fostul primar general al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat, vineri, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. 

Oprescu a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

"Condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin-Mircea (...) pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată. 

(...) Aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, și anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare”, potrivit minutei instanței de judecată.

Sorin Oprescu, de negăsit

Decizia de vineri a Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. În acest dosar, Sorin Oprescu este acuzat că ar fi luat şpagă de la spital.

Aceasta este o pedeapsă majorată faţă de pedepasa pe care a primit-o Oprescu în primă instanţă, în mai 2019, cinci ani şi patru luni de închisoare.

Urmeaza că poliţiştii să meargă la adresele de domiciliu pe care le are Sorin Oprescu să îl caute.

Poliţiştii au mers vineri acasă la Sorin Oprescu, dar nu l-au găsit. El are la dispoziţie 24 de ore pentru a se preda.

Dacă nu va fi găsit, Sorin Oprescu va fi dat în urmărire. Există informaţii că Sorin Oprescu s-ar afla, încă de acum o lună, la fiul său care locuieşte în Austria şi este medic acolo.

Medicul Sorin Oprescu s-a pensionat de la Spitalul Universitar din Capitală, acolo unde lucra.

Sorin Oprescu, pedeapsă majorată

Fostul primar al Capitalei a fost condamnat, în 2019, la 5 ani și 4 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. 

Oprescu fusese trimis în judecată în 2015 într-un dosar de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

De asemenea, tot în cazul lui Sorin Oprescu, s-a mai dispus confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Procurorii DNA au stabilit că începând de la finalul anului 2013, Oprescu a condus un grup infracţional organizat care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Conform DNA, pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro. Banii au fost primiți de la subalternul Bogdan Popa și ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi:

- Niţă Ion - 7 ani și 10 luni

- Benghalici Claudiu - 6 ani și 6 luni

- Popa Bogdan - 11 ani și 6 luni, fost director în Primărie

- Constantinescu Mircea Adrian - 6 ani și 10 luni, fost director în Primărie 

- Șupeală Florin - 4 ani

- Stanca Cristian - 7 ani și 2 luni, fost şofer

- Albu Romeo - 6 ani.

Subiecte în articol: Sorin Oprescu condamnare spaga
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!