Antena 3 CNN Actualitate Inedit Știați? 690 de refugiați spanioli, salvați de drapelul românesc la Madrid

Știați? 690 de refugiați spanioli, salvați de drapelul românesc la Madrid

La 18 iulie 1936, o lovitura de stat militara din Spania a luat o amploare nebanuita. Rebeliunea militara împotriva guvernului republican a declansat un sângeros razboi civil, fiind condusa initial de generalul José Sanjurjo si apoi de generalul Francisco Franco, imediat dupa moartea celui dintâi într-un accident de avion în prima zi a rebeliunii.

Actiunea militarilor spanioli-denumita în spaniola pronunciamento a reusit sa atinga o parte din obiectivele propuse iar, la sfârsitul anului 1936, trupele nationaliste controlau cea mai mare parte a nordului si sud-vestului Spaniei, Marocul spaniol, precum si insulele Canare si Baleare, dar fara Menorca.

Atitudinea României fata de razboiul civil spaniol a fost ponderata, în conformitate cu hotarârile Societatii Natiunilor, si urmând îndeaproape cursul stabilit de Comitetul de Neinterventie de la Londra. Cu toate acestea, chiar la începutul razboiului civil, a avut loc un incident determinat de atitudinea ministrului de externe român, Nicolae Titulescu. Acesta, fara a consulta guvernul sau pe Rege, a facut o serie de declaratii publice în sprijinul republicanilor si, mai mult, se pare ca a facilitat si trimiterea unor ajutoare materiale catre acestia.

Continuarea, pe Historia.ro.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile