Antena 3 CNN Externe Forțele SUA se pregătesc pentru cea mai mare debarcare militară din Grecia

Forțele SUA se pregătesc pentru cea mai mare debarcare militară din Grecia

Forțele SUA se pregătesc pentru ceea ce este descris ca fiind cel mai mare debarcare militară din Grecia, programată pentru noiembrie, la Alexandroupolis.

de Alexandra Ionescu    |   

Un număr mare de elicoptere, vehicule aeriene fără pilot (UAV), tancuri, tunuri și artilerie sunt așteptați să ajungă în portul grecesc, lângă granița cu Turcia, în următoarele săptămâni, ca parte a unui mare transport militar de o scară fără precedent.

Transportul va face parte dintr-un exercițiu militar care va avea loc în România, Bulgaria, Balcani și Europa centrală.

Nava de război a clasei USNS Yuma Spearhead care va efectua sarcina, este o navă cu tiraj de mare viteză, de mică adâncime, destinată transportului rapid în teatrul de sarcini utile de marfă de dimensiuni medii. Poate transporta unitățile de mari dimensiuni ale armatei SUA și ale Corpului Marinei SUA cu vehiculele lor sau poate fi reconfigurat pentru a deveni un transport de trupe pentru un batalion de infanterie

Numeroase vehicule și echipamente militare vor fi livrate în regiune, inclusiv elicoptere de tip Romeo, Sikorsky și Chinook, precum și tancuri M1 Abrams ca parte a transportului.

SUA și Grecia și-au consolidat legăturile bilaterale

Cele două țări au deschis o nouă rundă de dialog strategic și semnând reînnoirea Acordului de cooperare în domeniul apărării reciproce (MDCA).

La o ceremonie la Departamentul de Stat, Anthony Blinken a descris Grecia ca fiind un aliat de încredere și pilon al stabilității, în timpul declarațiilor sale comune cu ministrul grec de externe Nikos Dendias.

„Credem că, împreună, Grecia și Statele Unite pot deveni o forță și mai puternică pentru pace, prosperitate și demnitate umană. Pentru că, în esență, asta susținem amândoi ”, a spus secretarul SUA.

SUA investesc în instalații militare

SUA investesc în instalații militare în locații strategice, ca în Alexandroupolis și Creta, în timp ce MDCA, împreună cu acordul de apărare cu Franța și acordurile cu Emiratele Arabe Unite creează un scut de apărare pentru Grecia, au spus ei. Acordul francez crește în special capacitățile de apărare ale UE și NATO.

Portul Alexandroupolis, care va găzdui forțele SUA, a fost ridicat la importanță strategică pentru SUA. De asemenea, a fost utilizat pentru transportul hardware-ului militar american pentru exercițiul multinațional Defender Europe 21, în luna mai.

Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA în Grecia, a declarat: „Este o dovadă a angajamentului nostru strategic față de nordul Greciei și a rolului Alexandroupolis ca centru logistic militar, centru energetic, centru regional de acces și centru de transport”.

„Aceasta era o regiune care, când am ajuns în Grecia în 2016, părea oarecum uitată. Nu mai este cazul. Sunt foarte mândru de parteneriatele pe care le-am construit, nu doar în ceea ce privește cooperarea și securitatea militară, ceea ce este extrem de important, ci și, de exemplu, în domeniul energiei, cu FSRU, centrala electrică de gaze naturale, conductele IGB și TAP ”, A spus Pyatt, potrivit Greek Reporter.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are