Antena 3 CNN Life Te-ai înecat cu mâncare? Nu bea apă! Iată ce trebuie să faci rapid

Te-ai înecat cu mâncare? Nu bea apă! Iată ce trebuie să faci rapid

Tuturor ni s-a întâmplat uneori să ne înecăm cu mâncare, dar care sunt primii pași pe care îi urmăm într-o astfel de situație? E important să știm ce avem de făcut pentru ca viața noastră să nu fie pusă în pericol.

Dacă o bucată de mâncare iți blochează căile respiratorii, nu trebuie să te panichezi. Este esențial să rămâi calm.

Începe să tușești puternic. Dacă nu funcționează, lovește-te cu pumnul în zona dintre buric și baza coastelor, făcând o mișcare în forma de "J" în sus și în jos. Dacă nici această metodă nu te ajută, sprijină-te de un scaun (sau de orice alt obiect care iți ajunge la nivelul taliei) și presează-te de el cu mâinile. Repetă până când obiectul care iți blochează căile respiratorii reușește să iasă.

O altă metodă, mai dureroasa însă, presupune să te așezi rapid în genunchi, să iți întinzi brațele înainte și să te lovești de podea cu pieptul și stomacul. Doare, însă iți poate salva viața. 

Nu bem sub nicio formă apă dacă ne-am înecat cu mâncare. E complet interzis

„Dacă suntem singuri în casă, ar trebui să sunăm la 112. Dacă avem pe cineva, atunci cel de lângă noi va trebui să analizeze extrem de rapid dacă e o situație amenințătoare de viață sau crede că poate rezolva cu mâinile goale. Dacă tușește eficient înseamnă că o parte din aerul care e în plămâni va putea să iasă. Dacă vedem că tusea e ineficientă, atunci trebuie să sunăm la 112. Dacă tușește, trebuie să împiedicăm ca pacientul să bea apă, apa nu rezolvă, din contră, complică situația” a explicat medicul Luisa Simion la Antena3.

 

Subiecte în articol: mancare inec medic
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște