Antena 3 CNN Actualitate Tima are 10 ani și a fugit din calea războiului în București: ”Vreau să mă întorc acasă. Mă simt ca şi cum m-am predat. Ai mei sunt în buncăr, iar eu am evadat”

Tima are 10 ani și a fugit din calea războiului în București: ”Vreau să mă întorc acasă. Mă simt ca şi cum m-am predat. Ai mei sunt în buncăr, iar eu am evadat”

Peste 50 de copii ucraineni, care au fugit cu familiile lor din calea războiului şi s-au refugiat la noi în ţară, sunt deja înscrişi în mai multe şcoli din Bucureşti.

de Andreea Cigolea    |   

Unii dintre ei nu ştiu nici română, nici engleză, dar tehnologia îi ajută să se apropie de colegi şi de profesori.

Îl cunoaştem pe Tima, în vârstă de 10 ani, care a fost înscris la şcoala Principesa Margareta din Bucureşti.

”Sunt din Ucraina. Îmi place foarte mult aici. Dar vreau să mă întorc acasă. Mă simt ca şi cum m-am predat. Ai mei sunt în buncăr, iar eu am evadat şi sunt aici cu copiii, la şcoală. E ca şi cum aş fi trădător” a povestit băiețelul.

Colegii şi profesorii încearcă din răsputeri să-i aline durere şi să-l facă pe Tima să se simtă ca acasă şi să uite tragedia pe care a trăit-o în ţara sa.

”Vrem să te facem sa uiți de povara pe care ai avut-o şi să te simţi ca un coleg şi ca un prieten de-al nostru fiind aici. Am reușit să îl cunosc, iî cheama Tima, are 10 ani. Văd că el este un copil isteț” ne-a spus un coleg de-ai lui Tima.

”Știm că locuiește cu mama și mai multe persoane într o încăpere de la Observatorul Astronomic. Tatăl lui a rămas în orașul natal, vorbește cu dor și drag de casa lui, de animăluțele lui.

 M-a impresionat teribil sentimentul lui de vină că a plecat și că ar fi trebuit să stea acolo să ajute, e nedrept ca un copil să creadă că poate ajuta în luptele nedrepte ale adulților.

La întrebarea ce limbă ai vrea să înveți mai repede engleză sau romană, a ales romana, e clar că simte că suntem o casă în care poate să stea” a declarat profesoara școlii la care merge acum Tima.

Tima nu este singurul elev ucrainean care a fost primit cu braţele deschise în şcolile din Capitală. Aici ar mai fi înscrişi cel puţin 50 de elevi care au fugit din calea războiului, transmite inspectoratul şcolar. 

 

 

 

Subiecte în articol: Război Ucraina şcoală București
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai