Antena 3 CNN Actualitate Inedit Una dintre cele mai cunoscute cântărețe ale României, acuzată de spionaj

Una dintre cele mai cunoscute cântărețe ale României, acuzată de spionaj

Istoria spionajului cunoaşte numeroase cazuri de metamorfozare a unor artişti-actori, cântăreţi, dansatori, plasticieni-în agenţi de diferite categorii, mai ales in ceea ce priveşte acţiunile de influenţare, dar şi cele operative.

Exemple ale unor artiști internaționali celebri sunt multe, însă, în caz că nu știați, chiar și „privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase s-a implicat în activităţi informative, potrivit Historia.

În martie 1941 întreprinde un turneu artistic în Turcia, fiind desemnată cetăţean de onoare de preşedintele Turciei. După întoarcerea din acest turneu, este arestată pentru spionaj în favoarea britanicilor, fiind acuzată că ar fi conlucrat cu reţeaua condusă de spionului pentru Aliaţi Rică Georgescu, dar probele împotriva ei sunt inconsistente.

Există mărturii destul de consistente despre activitatea de agentă “neprofesionistă” a Mariei Tănase. Astfel, în volumul său de memorii, Ivor Porter, agentul britanic care a desfăşurat acţiuni informative în România în perioada celui de al Doilea Război Mondial, care l-a cunoscut foarte bine pe Eugen Cristescu, şeful Serviciului Secret de Informaţii, menţionează că acesta a avut relaţii cu Maria Tănase.

Informaţia este confirmată de istoricul Cristian Troncota:"Se pare că celebra cântăreaţă i-a facilitat lui Eugen Cristescu, intr-o perioada destul de dificilă, unele schimburi de informaţii cu o serie de diplomaţi americani.

Informaţii concrete despre activităţile informative ale cântăreţei sunt conţinute şi în dosarul ei de la Securitate, întocmit în iunie 1959 (purtând menţiunea ”Strict secret”) în care se găsesc date preluate de SSI.

Subiecte în articol: spionaj
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile