Antena 3 CNN Externe Islanda se pregăteşte de un dezastru. Un vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole dă semne că va erupe

Islanda se pregăteşte de un dezastru. Un vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole dă semne că va erupe

Un vulcan din sud-vestul Islandei, aflat la aproximativ 30 de kilometri de capitala țării, Reykjavik, dă semne că va erupe în curând, au anunţat oamenii de ştiinţă islandezi.

de Georgiana Adam    |   

Autorităţile nu se aşteaptă, totuşi, la consecințe grave pentru locuitori sau pentru traficul aerian. Poliţia a blocat şoselele în apropierea muntelui.

Zona din imediata vecinătate a posibilei erupţii este nelocuită şi nu a fost anunţată nicio evacuare momentan. Potrivit cercetătorilor, vulcanul nu a mai avut activitate de opt secole.

Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupţie în medie la fiecare cinci ani.

Un vulcan din Islanda ar urma să erupă pentru prima oară în ultimele 8 secole

”Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea”, a declarat pentru AFP Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda.

”În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”, a mai spus Sigmundsson.

Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, faţă de circa o mie într-un an în mod obişnuit.

Subiecte în articol: vulcan eruptie vulcan Islanda
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor