Antena 3 CNN Actualitate Expert în energie, despre facturile uriașe: ”ANRE trebuie să nu mai blocheze instalarea de contoare inteligente”

Expert în energie, despre facturile uriașe: ”ANRE trebuie să nu mai blocheze instalarea de contoare inteligente”

Expertul în energie Răzvan Nicolescu a comentat situația facturilor uriașe a consumatorilor din România, la Antena 3.

de Adelina Miron    |   

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a demarat acţiuni de control la companiile de energie electrică şi gaze, după scandalul facturilor uriaşe. Răzvan Nicolescu susține că implementarea contoarelor inteligente este o altă soluție la care ar putea recurge oficialii ANRE.

„Cei de la ANRE trebuiau să facă multe alte lucruri. Inclusiv să nu mai blocheze instalarea de contoare inteligente. Cel mai bun lucru pe care pot să îl facă cei de la ANRE pentru a reda oamenilor încrederea este să își dea demisia.”, susține acesta.

Răzvan Nicolescu îndeamnă consumatorii să facă sesizări în cazul facturilor nejustificat de scumpe:

„În primul rând trebuie să știm câte asemenea facturi sunt. Omul de rând trebuie să sesizeze autoritățile. Nu pot să le spun nici să nu-și plătească facturile. Se pot trezi cu penalități, sunt cazuri și cazuri.

Suntem în mai multe situații. Sunt facturi emise ilegal, sunt facturi, cum ați prezentat mai devreme, era un domn care spunea că actualizarea s-a făcut pe o perioadă mai îndelungată decât cea prevăzută de contract. Ce înseamnă acest lucru? Dumneavoastră ați plătit 10 lei timp de cinci luni și în a șasea lună n-ați mai plătit 10 lei și a venit o actualizare și ați plătit 1.000 de lei. Este acea actualizare făcută corect sau toată cantitatea în plus consumată și identificată la citirea contorului a fost corelată cu un preț mare?”, a explicat Răzvan Nicolescu.

ANRE a demarat acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale pentru a verifica următoarele aspecte:

- respectarea obligației privind emiterea de facturi care să cuprindă informații corecte, transparente, clare și complete referitoare la plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale precum și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației;

- respectarea obligației de transmitere, in termenul legal, a răspunsului la reclamațiile consumatorilor referitoare la facturi și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;

- respectarea obligației de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului şi transmiterea acesteia clientului final în termenul legal

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a declarat, marți, că românii ar trebui să nu plătească facturile greșite la energie electrică, respectiv pe cele care nu respectă legea plafonării și compensării.

„Evident, dacă vine următoarea factură și aceea nerefăcută, eu cred că până la urmă se poate merge la retragerea licenței acelui furnizor care nu respectă legea, pentru că nu poți să te joci cu nervii oamenilor, nu poți să te joci cu oamenii”, a spus Virgil Popescu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, îl contrazice pe ministrul Energiei și afirmă că românii trebuie să plătească facturile la energia electrică.

„Haideți să nu creem probleme, pentru că fără cadru legal, dacă nu plătești factura, vor fi penalități, iar după penalități ți se taie curentul. Nu l-am auzit pe dl. Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei - n.r.), dar dacă a spus așa ceva, sper să vină să corecteze. Nu se poate să nu plătești factura. Așa ceva nu se poate face”, a spus, la DC News, Florin Cîțu.

 

 

Subiecte în articol: facturi energie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor