Antena 3 CNN Actualitate Social Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi - VIDEO

Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi - VIDEO

La 25 decembrie 1989, a avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale.

După un proces sumar, care a durat doar trei ore, tribunalul militar extraordinar i-a găsit pe cei doi vinovaţi de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale, cuplul dictatorial fiind executat în aceeaşi zi.

Pe 25 decembrie, televiziunea a anunţat că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar. 

Cei doi au fost condamnaţi la moarte şi le-a fost confiscată averea.

Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid, organizarea de acţiuni armate împotriva poporului român, distrugerea de bunuri obşteşti şi tentativă de fugă din ţară pe baza unor fonduri depuse în bănci străine de peste un miliard de dolari. Cei doi au refuzat să facă recurs.

Sentinţa a fost executată la unitatea militară din Târgovişte, unde fuseseră deţinuţi din 23 decembrie.

Intensitatea focurilor de armă în Bucureşti a scăzut după difuzarea pe 25 decembrie pe postul naţional de televiziune a execuţiei soţilor Ceauşescu.

În aceeaşi zi a apărut primul număr al ziarului Adevărul, cotidian politic şi social, şi s-a constituit Uniunea Democrată Maghiară din România.

Procesul şi execuţia celor doi dictatori continuă să fie învăluite de mister chiar şi după 24 ani de la acele evenimente.

Legitimitatea Tribunalului militar extraordinar constituit la Târgovişte a fost contestată în dese rânduri.

Subiecte în articol: elena ceausescu Nicolae Ceauşescu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai