Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Prima unitate bancară dedicată exclusiv agricultorilor si industriei agroalimentare | Români care dezvoltă România

Prima unitate bancară dedicată exclusiv agricultorilor si industriei agroalimentare | Români care dezvoltă România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:01 04 Dec 2023 Modificat la 17:01 04 Dec 2023

Bogdan Alexandrescu, director AGRI CEC: „Noi ne dorim ca această locaţie pe care o vedeţi aici, să fie şi un marketplace, agricultorul să se simtă ca acasă, să găsească finanţare, dar să avem şi parteneriate care să-i ofere şi inputuri, şi utilaje, şi silozuri, şi consultanţă financiară şi consultanţă pe marketing.”

Este nevoie de oameni care să înţeleagă afacerea, spune directorul proiectului, pentru că în agricultură sunt multe particularităţi şi nu se poate fără flexibilitate. 

Bogdan Alexandrescu, director AGRI CEC: La o cultură mare, ei nu au venituri decât atunci când recoltează, dacă tu îi dai un credit şi îi pui rată în februarie, nu are de unde să îţi dea banii.”

Consilierii dedicaţi folosesc un limbaj adecvat şi îl adaptează în funcţie de client şi de nevoia acestuia, inclusiv partea de consultanță este personalizată.

Bogdan Alexandrescu, director AGRI CEC: „80% din afacerile din Slobozia sunt pe agricultură, de aceea am ales locul ăsta, pentru că vrem să accentuăm focusul pe care îl avem în zona asta.”

Oamenii sunt pregătiţi astfel încât să le poată prezenta clienților modele de afaceri specifice şi planuri dedicate. Sunt informați inclusiv pe teme legate de agricultură: care e producţia medie la grâu sau la rapiţă, ce înseamnă agricultura în diversele zone ale ţării şi știu să recomande cei mai buni furnizori. 

Bogdan Alexandrescu, director AGRI CEC: Foarte mulţi oameni în agricultură lucrează cu creditul furnizor, care e cel mai scump credit. Chiar dacă este simplu de accesat, un credit bancar este mai ieftin.”

De altfel, anul trecut, banca a fost cel mai important partener în programul guvernamental destinat agriculturii - Rural Invest, dar și cel mai mare finanțator al creditelor APIA.  Indicatorii de performanţă sunt traduşi în limbajul specific agriculturii, iar consilierii știu să anticipeze și ce va urma pe piață. De exemplu, atunci când a început războiul din Ucraina, au prevăzut că vor crește costurile pentru culturile agricole. 

Bogdan Alexandrescu, director AGRI CEC: Dacă în 2021 un hectar de teren costa 2500 de lei, în 2022 era deja la 6.000 de lei şi atunci noi ne-am adaptat şi am făcut un produs de 3 ori subvenţia, pe 3 ani, astfel încât să nu se gâtuie, să poată să-şi continue activitatea.”

Agricultura este al doilea domeniu finanțat în CEC Bank. 1 din 5 credite inclusiv pentru persoane fizice este către un agricultor. Anul trecut, agricultorii mici și medii au beneficiat de credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de lei, cu aproape 80% mai mult față de 2021. Următoarele filiale dedicate exclusiv agriculturii vor fi deschise în Bacău, Craiova şi Arad. 

  • La Slobozia s-a deschis prima unitate dedicată exclusiv acordării de finanţări pentru agricultură 
  • Consilierii bancari din unităţile dedicate agriculturii sunt specializaţi în acest domeniu
  • Consilierii bancari pentru agricultură au informaţii despre specificul domeniului, de la informaţii meteo la planuri de afaceri specifice
  • Următoarele filiale specializate în agricultură vor fi la Craiova, Arad şi Bacău
×
x close