Antena 3 CNN Economic 400 de lei în plus la salariu pentru 1,5 milioane de români! Când ar intra în vigoare măsura

400 de lei în plus la salariu pentru 1,5 milioane de români! Când ar intra în vigoare măsura

Peste un milion de români ar putea primi, începând de anul acesta, 400 de lei în plus la salariu.

400 de lei în plus la salariu pentru 1,5 milioane de români! Când ar intra în vigoare măsura
Sursa foto: vladispas / Gettty Images
de Laura Dinu    |    02 Ian 2024   •   18:00

Este vorba despre românii remunerați cu salariul minim pe economie.  

Propunerea ca salariul minim brut să crească de la 3.300 de lei la 3.700 de lei a fost făcută de guvernanți la întâlnirea cu sindicatele și patronatele din cadrul Consiliului Național Tripartit din luna decembrie. 

"Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului. 

Creșterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării. 

De cealaltă parte, sindicatele au propus ca salariul minim să crească încă din martie 2024 la 3.800 de lei, în timp ce patronatele au propus o creștere etapizată, la 3.500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să se intre într-un mecanism nou de negociere, asumat prin PNRR. 

Între timp, Guvernul i-a omenit în an electoral pe primari, viceprimari, președinții și vicepreședinții de consilii județene, care au primit majorări de salarii de 5%, de la 400 de lei până la peste 1.000 de lei.

Majorări de 1.600 de lei au primit și angajații din Casele Județene de pensii, ITM-uri sau AJFM-uri. Iar angajații din APIA au majorări cuprinse între 700 și 1.000 de lei.

Asta în timp ce profesorii primesc majorări, în medie, de 20%, date în două tranșe, iar personalul nedidactic de 15%.

Citește și: Românii ale căror pensii vor crește cu doar 1%! Anunțul Ministrului Muncii

Primesc majorări și angajații din prefecturi, ale căror salarii ajung la nivelul salariilor din Secretariatul General al Guvernului.

Iar angajații din ANAF, Finanțe și Vămi primesc salarii majorate cu 25%.

Toate în anul în care Guvernul crește mai multe cote TVA-uri, urcă impozite locale pe case și mașini, impune taxe pe bănci, pe firmele de petrol și gaze şi triplează taxele pentru microîntreprinderi.

×
Subiecte în articol: salarii salariu minim pe economie
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close