Antena 3 CNN Economic A apărut o nouă bancă în România! Marcel Boloș: "Va deschide noi oportunități pentru antreprenori, investitori și comunități locale"

A apărut o nouă bancă în România! Marcel Boloș: "Va deschide noi oportunități pentru antreprenori, investitori și comunități locale"

Guvernul României a aprobat Actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare - S.A. (BID).

A apărut o nouă bancă în România! Marcel Boloș: "Va deschide noi oportunități pentru antreprenori, investitori și comunități locale"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    16 Noi 2023   •   19:44

"Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanțelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaționalizăm Banca de Investiții și Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituție centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile românești și alte entități din sectorul public și privat.", a transmis ministrul Marcel Boloș.

"Prin intermediul ei, vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare și durabile, care vor contribui la modernizarea infrastructurii și la stimularea creșterii economice. Această instituție va acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea economică și va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunități pentru antreprenori, investitori și comunități locale", a mai spus ministrul.

Ministerul de Finanțe precizează că Obiectivele strategice ale BID sunt facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii, asigurarea accesului la finanțare pentru proiecte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat în investiții, sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene și a efectului de multiplicare asociat și furnizarea de asistență tehnică.

BID se înființează ca societate pe acțiuni de tip închis, instituție de credit, persoană juridică de drept privat, deținută pe toată perioada de funcționare de statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar unic, sub supravegherea Băncii Naționale a României, cu repectarea prevederilor Regulamentului nr. 4/2023 emis de BNR care reglementează cerințele privind evaluarea adecvării membrilor organului de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul băncii de dezvoltare.

Capitalul social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerțului este de 119 milioane lei, diferența urmând a se achita în 2 tranșe până la finalul anului 2024.

"Misiunea generală a BID este de a sprijini dezvoltarea economică și socială"

"Misiunea generală a BID este de a sprijini dezvoltarea economică și socială, competitivitatea economică, inovarea și creșterea economică sustenabilă, în scopul remedierii disfuncționalităților de pe piaþa financiară, pe baza unei analize independente ex-ante.

Obiectul de activitate al băncii, tipurile de activități desfășurate atât în nume propriu cât și în nume și cont stat, beneficiarii țintă sunt cele deja prevăzute de cadrul legal aplicabil în vigoare.

BID beneficiază de garanția statului pentru executarea principalului aferent obligaþiilor de plată asumate în nume și pe cont propriu de către bancă, precum și pentru executarea tuturor obligaþiilor de garantare asumate de către aceasta, în cazul în care obligațiile respective nu beneficiază de nicio altă garanție", potrivit comunicatului de presă.

Organul de conducere este adunarea generală a acționarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din șapte membri numiți de către adunarea generală a acționarilor pentru un mandat de maximum patru ani cu posibilitatea de a fi realeși, și de către un Directorat alcătuit din trei membri, numiți de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de patru ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.

Componența primului Consiliu de Supraveghere al BID și a Directoratului este următoarea:

a) Consiliul de Supraveghere
- Președinte: Nanu Ștefan;
- Membri: Ciobănașu George-Romeo, Badea Dorin-Alexandru, Tănase Ioana, Marinel Gheorghe, Popescu Mioara, Iliescu Daniela-Elena.

b) Directorat
- Președinte: Sandu Dănuț- Leonard;
- Membri: Nicolescu Raluca-Ana-Maria și Kubinschi Florian-Raimund. 

Primul auditor financiar al băncii, selectat prin procedură de selecție derulată de către MF, în calitate de acționar unic, este Pricewaterhousecoopers Audit SRL.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close