Antena 3 CNN Economic Acordul cu FMI expiră. Ce sume trebuie să mai plătească România creditorilor internaţionali

Acordul cu FMI expiră. Ce sume trebuie să mai plătească România creditorilor internaţionali

Acordul cu FMI expiră. Ce sume trebuie să mai plătească România creditorilor internaţionali
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Sep 2015   •   12:24

Expirarea acordului României cu Fondul Monetar Internaţional a intrat în linie dreaptă. Doar 3 zile ne mai despart de data de la care, în mod oficial, ţara noastră nu va mai avea o înţelegere cu această instituţie financiară. Cu toate acestea, statul român mai are de plătit sume importante creditorilor internaţionali până în 2023.

România mai are de plătit, până în 2023, peste 4,88 miliarde de euro către organismele financiare internaționale, din împrumutul stand-by contractat în urmă cu 6 ani.

Din împrumutul de aproximativ 19,95 de miliarde de euro de la FMI, CE şi BM o parte este plătit pe de Banca Națională a României, din rezerva valutară a României. Până acum, BNR a plătit deja 9 miliarde, însă mai are de făcut o plată de 116 milioane euro în 2016. În schimb, Ministerului de Finanţe a stins datoria către Fondul Monetar Internațional în februarie anul acesta, cu ultima tranșă de 170 milioane de euro. În total, Finanţele au rambursat aproximativ 2,5 miliarde de euro către FMI.

Practic, în acest moment, statul român însă mai are de plată în următorii ani rate şi dobânzi  pentru creditul de circa 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi pentru cel de un miliard de euro de la Banca Mondială.

Anul acesta, din 1,83 miliarde euro, mai sunt de plată 33,5 milioane de euro către Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Datele Ministerului de Finante arată că 2015 a fost vârful de plată pentru împrumut, dar mai sunt încă trei plăţi mari. În 2017, România are de achitat peste 1,2 miliarde de euro, în 2018 - 1,4 miliarde și în 2019 - 1 miliard.  Potrivit unor calcule, anul acesta, suma la care se împrumută România pe secundă este de peste 380 de euro, iar datoria ajunge la aproximativ 4.800 euro pe cap de locuitor.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close